Ajankohtaista

Mikä on korkojen suunta?

21 syyskuun, 2023

Euroopan keskuspankki nosti jälleen kerran ohjauskorkoa, odotetusti. Välittömästi alkoivat ja jatkuivat arvailut siitä, olisiko nyt nostojen aika jo ohi ja pian alkaisivat korkojen laskut. Mene ja tiedä. Yhtä kaikki, inflaatiotavoitteeseen ei edelleenkään ole päästy ja siten olisi vaikea uskoa, että ihan pian alkaisivat korkojen laskut. Toki, mikäli koronnostot piakkoin tehoavat inflaatioon ja aiheuttavat halutun kevyen taantuman, niin silloin luonnollisesti on tilaa ainakin lopettaa nostot, ehkä jopa jollain aikavälillä aloittaa laskeminen. Vielä on kuitenkin aikaista arvailla, miten maailmantilanteet kehittyvät lähitulevaisuudessa ja kaukaisemmassa varsinkin.

Lue lisää

Pankkijärjestelmä horjuu

24 maaliskuun, 2023

Useimmilla on varmasti vielä erittäin hyvässä muistissa, kun pankkijärjestelmä oli edellisen kerran vaarassa romahtaa vuonna 2008. Keskuspankkien väliintulon, massiivisen rahan painamisen ja veronmaksajien rahoittamien tukipakettien ansiosta täystuholta täpärästi vältyttiin. Pelastusoperaation seurauksena uutta rahaa luotiin tuolloin ja tulevina vuosina kuitenkin siinä määrin massiivisesti, että alkoi pitkäkestoinen omaisuuskohteiden, ennen kaikkea osakkeiden, kiinteistöjen ja joukkovelkakirjojen hurja arvonnousuputki. Mikään ei tuntunut pysäyttävän kehitystä, korot painuivat käytännössä nollan tuntumaan ja inflaatio ei lähtenyt ennustuksista huolimatta nousemaan.

Lue lisää

Mitä tulevaisuus, vuosi 2023 tuo tullessaan?

28 joulukuun, 2022

Uusi vuosi koittaa taas, tällä kertaa vuosi 2023. Koko 20-vuosikymmen on toistaiseksi ollut huomattavan erikoinen, epävarma ja synkkäkin. Ensin tuli korona, sitä jatkui intensiivisesti vuoden 2022 keväälle asti. Hieman oltiin jo huokaisemassa helpotuksesta, niin alkoivatkin jo sotilaalliset operaatiot Venäjän ja Ukrainan välillä. Niitä on jatkunut näihin päiviin asti, eikä helpotusta tai loppua näytä olevan lähellä.

Lue lisää

Talvi tulee

18 lokakuun, 2022

Venäjän ja Ukrainan taisteluiden värittämästä syksystä siirrytään pian pelättyyn talveen. Talvi tulee joka vuosi ja ensilumia odotellaan kohta jo eteläisimpäänkin Suomeen. Päivät lyhenevät vääjäämättä ja kohti kylmempiä ilmoja ollaan kovaa vauhtia menossa. Sota ei näytä loppuvan, pikemminkin riski laajenemisesta on todellinen. Venäjä on katkaissut kaasun toimitukset ja näillä näkymin ei niitä hetkeen avaakaan. Näin ollen talven energiatilanne on suuri kysymysmerkki. Isoihin laskuihin ja sähkökatkoihin on jo kehotettu varautumaan, samoin kuin jopa käteisen haalimiseen ja jodin ostoon. Ilmassa on pahaenteisiä merkkejä. Toivottavasti hurjimmat uhkakuvat eivät toteudu.

Lue lisää

Erikoiset ajat jatkuvat

29 syyskuun, 2022

Aina siitä lähtien kun alkuvuonna 2020 maailmaa alkoi runtelemaan koronakriisi, ollaan pallollamme eletty ikään kuin erityisolosuhteissa. Korona ensin tuli useampana aaltona ja varianttina ja kun viimein alettiin päästä taudin kanssa voitolle, niin samoihin aikoihin helmikuussa tänä vuonna alkoi Venäjän – Ukrainan konflikti tai Venäjän erityisoperaatio, miten vaan, joka on jatkunut ja laajentunut näihin päiviin asti, ja pahin lienee vielä näkemättä.

Lue lisää

Syksyllä on kaksi vaihtoehtoa

20 syyskuun, 2022

Tämä moni-osainen sarja on kirjoitettu jo heinäkuun helteillä ja elokuun alussa. Kuluttajalle tilanne alkaa olla siinä mielessä paha, että käytettävissä olevat tulot alkavat olemaan jo pienemmät kuin vuosi sitten. Inflaatio ja pakotteet nostavat elämisen kustannuksia – osa enemmän, osa vähemmän. Osa ihan markkinaehtoisesti, mutta osassa näyttäisi olevan jonkinlaista ”Suomi-lisää” pumpattuna hintoihin.

Lue lisää

Kuumasta kesästä kylmään talveen

26 elokuun, 2022

Ukrainan sota on kohta puolen vuoden ikäinen, eikä loppua kauheudelle näytä olevan lähiaikoina luvassa. Länsi varustaa Ukrainaa valikoiden, ja hyökkääjällä on omat ongelmansa kaatuneiden/haavoittuneiden täydentämisessä. Pitkin kevättä ja kesää on tehty useita pakotepaketteja, ja on lopetettu liiketoimintaa Venäjällä joko enemmän tai vähemmän omasta tahdosta johtuen. Suurin päätäntävalta on (nimittäin) asiakkailla, ja paine monen toimijan kohdalle tulee sitten loppujen lopuksi aina maksavilta asiakkailta.

Lue lisää

Natoon vaiko ei?

26 huhtikuun, 2022

Viime päivien ja viikkojen polttavin puheenaihe ja spekulaation kohde on ollut kysymys Natoon menosta. Ymmärrettävästi näin, sillä Suomi on aina luottanut ns. puolueettoman maan statukseensa ja nyt Venäjän toimet vaikuttavat niin arvaamattomilta, että aiempiin arvioihin ei ole enää luottamista. Suomi on perustanut puolustuksensa toisaalta vahvoihin puolustusvoimiin ja hyviin väleihin itänaapurin kanssa. Muualta uhkaa ei oikeastaan ole enää koettukaan tulevan. Toisaalta vahvatkaan puolustusvoimat eivät välttämättä anna suojaa idän suurvaltaa ja sen massiivista sotakoneistoa vastaan. Tästä syystä on alkanut suuret mittaluokat saavuttanut Nato-keskustelu. Kansalaisten mielipidettä on selvitelty lähes päivittäin ja kansanedustajien kantoja tivailtu. Puolueista Kokoomus on saanut huimaa nostetta ihan vaan olemalla Natoon kaikista myönteisesti suhtautunein puolue. Suomi näyttää nyt siis menevät kovaa kyytiä Natoa kohti ja samalla vaikuttaisi myös jo puolustusvoimansakin kertaalleen lakkauttanut Ruotsi menevän ehkä jo samalla ovenavauksella tai viimeistään seuraavalla.

Lue lisää

Nousevatko korot ja inflaatio?

15 helmikuun, 2022

Viime kuukausien puheenaihe talousmediassa on ollut inflaation kiihtyminen ja nousevat korot. Molemmissa näkyy merkkejä nousun alkamisesta, joskaan yksimielisyyttä ei ole siitä, onko nousu vasta alkamassa, lähdetäänkö jo kohta alaspäin vai oliko tämä nyt tässä. Yhtä kaikki, epävarmuutta ainakin on ilmassa nyt ja tulevaisuudessa. Elämä maapallollamme on epävarmuuden kyllästämää.

Lue lisää

Syksyä kohti

6 elokuun, 2021

Kuluva kesä on ollut ennätyksellisen lämmin ja kuiva. Tyypillisesti Suomen kesänä aiemmin tunnettu vuodenaika on ollut pikemminkin sellainen, johon Välimeren maissa on enemmänkin totuttu. Elokuun alun viileämmät päivät tuntuivat jo heti syksyn saapumiselta, vaikka tavallisena kesänä nämä olisivat ns. normipäiviä. Onko muutos sitten tullut jäädäkseen, tai nouseeko helle tulevaisuudessa enemmän kun kalenterissa käydään kohti syksyä? Sen tulevat vuodet kertovat.

Tänä kesänä ei kuitenkaan ole suomalaisilta hellettä puuttunut. Tämä on sitäkin hienompi asia, kun pandemian takia ei ole päästy matkailemaan ulkomaille samaan tapaan kuin aikaisemmin. Nyt sellaiselle ei olisi juuri ollut edes tarvetta, ainakin jos ihan vaan lämmön perässä oli matkaillut. Suomen taloudelle ja matkailulle kesä on ollut myös erinomaisen antoisa. Ulkomaalaisia ei ole juuri näkynyt, mutta suomalaisia sitäkin enemmän. Rahakin on liikkunut reippaasti. Ihmiset ovat ostaneet kaikkea, tavaraa, palveluita, kesämökkejä, asuntoja, veneitä ja kaikkea mahdollista mitä vaan irti on saanut, kun kaikki ”revitään käsistä”. Tuntuu, että pulaa on kaikesta muusta kuin rahasta. Talouden ennustetaan kasvavan voimakkaasti nyt ja tulevaisuudessa. Koronapandemiasta on ollut taloudelle enemmän hyötyä kuin haittaa, vaikka eipä sitä moni olisi varmasti keväällä 2020 uskonut. Elvytys on vaan ollut niin ennätysmäistä, että rahaa jaetaan nyt ovista ja ikkunoista, ja ostettavasta on alkanut jo muodostua pulaa. Saa nähdä kauanko juhlat jatkuvat (tai kauanko juhlia jatketaan).

Lue lisää