Ajankohtaista

Maailmankirjat sekaisin – pandemia jyllää edelleen

17 marraskuun, 2020

Kuluva syksy on ollut mielenkiintoista aikaa, huikeaa jatkumoa keväällä alkaneelle myllerrykselle, sillä pandemia on yhä keskuudessamme. Koronasta tuli sitten toinen aalto, oli maskeja tai ei. Suomi jälleen nyt syksyllä – kuten aiemmin keväällä – näyttää selviävän paljon vähemmällä kuin muualla Euroopassa ja länsinaapurissa Ruotsissa. Kaiketi syrjäänvetäytyvä ja epäsosiaalisuuteen taipuvainen kansamme on erityisen hyvin sopeutunut olosuhteisiin, joissa elinehtona on sosiaalisen etäisyyden ottaminen. Vitsailtiinhan jo keväällä sillä, että suomalainen kauhistui kun kuuli, että pitäisi olla metrin turvaväli… onko pakko siis niin lähelle mennä? Selkeästi ominaispiirteemme ja harva asutus suojaa meitä pahemmalta Korona-aallolta. Toki se, että sairastumiset ja kuolemat ovat huomattavasti pienemmät kuin useimmissa muissa maissa, on itsessään erittäin hieno asia. Joka tapauksessa kuitenkin Koronan talousvaikutuksilta ei näilläkään leveysasteilla ole täysin vältytty. Kuten muualla maailmassa, on majoitus- ja ravitsemusala erityisen vaikeassa tilanteessa. Samoin moni ihmiskontaktia vaativa palveluala. Tässäkin suhteessa kuitenkin Suomessa on asiat mallillaan verrattuna moneen muuhun maahan. Suomessahan palvelusektori on ollut aina historiallisesti suhteellisen pieni, eli kokonaistaloudellisesti tilanne ei ole niin paha kuin maissa, joissa palvelusektorin osuus kokonaistaloudesta lasketaan kymmenissä prosenteissa.

Lue lisää

Markkinatilanne alkuvuonna 2019

30 huhtikuun, 2019

Vuoden alkukuukaudet on saatu seurata vahvaa pörssien nousua. Kauas tuntuvat jääneen ajat, kun pelättiin romahdusta viime vuoden joulukuussa ja laman alkua. Arviot ovat yksimielisiä siitä, että talouskasvun huippu on saavutettu, mutta varsinaisesta lamasta ei taida tällä erää olla pelkoa.

Jopa pankkisektori rahanpesun pyörteissä on pitänyt valtaosin kohtuullisesti pintansa, vaikka osin on laskua kirjattukin. Lentopuolella Boeingin vaikeudet näkyvät ja pitkittyessään tuntuvat varmasti myös joillain lentoyhtiöillä. Markkinasentimentti tuntuu nyt taas hakevan paikkaansa; pitkän positiivisen jakson jälkeen tuli alavireinen syksy ja loppuvuosi 2018, mutta nyt näyttää taas valoisammalta. Tämä tulee näkymään myös yrittäjälle siten, että rahoituksen saatavuus tulee todennäköisesti  lähiaikoina paranemaan ainakin pankkien ulkopuolisten toimijoiden taholta, ja rahoituksen hinnassa ei oletettavasti tule olemaan suurempaa nousupainetta. Pankkien suunnalta tulevan rahoituksen osalta tilannetta ei varmasti helpota kiristyvä sääntely ja viime aikaiset rahanpesukohut.

Lue lisää