Ajankohtaista

Rahaa on -tai vielä tarkemmin, velkarahaa on

11 helmikuun, 2021

Mikään ei ole normaalia

Velkaraha on uutisten vakioaiheita, osittain kiitos pian odottavien kuntavaalien, ja tänä päivänä tavallista kansalaista varmasti hämmästyttää asioiden tila. Toisaalta tuntuu, että Korona on pakostakin luonut valtavan loven talouselämään ihan katukuvasta päättelemällä. Toisaalta taas talousuutiset suoltavat tietoa, jonka mukaan yhä isompia asuntoja revitään käsistä ja lainoja nostetaan ennätysmääriä, pörssikurssit senkun vaan nousevat ja eletään muutenkin kuin viimeistä päivää ja kupla-aikoja.

Lue lisää

Siltaraha rating, mikä se on?

18 lokakuun, 2018

Rating määrittelee yrityksen mahdollisuudet

Rating kuvaa kriteereidemme keskeisiä kokonaisuuksia luottoprosessissa ja avaamme hieman sisältöä. Saamme paljon kysymyksiä siitä, mikä vaikuttaa yrityksen lainansaantiin.

Lue lisää

Vinkkilista yritysluottoa hakevalle!

29 kesäkuun, 2018

Yritysluottoa, yrityslainaa, yritysrahoitusta on nykypäivänä tarjolla monenlaista. Se voi olla perinteiseltä pankkisektorin toimijalta saatu, Finnveran mahdollistama, joukkorahoitusta ja uudenlaisia modernien toimijoiden nopeita yritysluottoja. Siltaraha tarjoaa nopeasti, moderniin tapaan yrityslainoja eri tarkoituksiin. Yhteisenä nimittäjänä on se, että laina on myönnetty yritystoimintaan. Se voi olla vakuudellinen tai vakuudeton, ilman reaalivakuuksia tai vain henkilötakauksella.

Lue lisää

Pankkisääntely synnytti vaihtoehtorahoituksen

20 kesäkuun, 2017

Pankkisääntely synnytti vaihtoehtorahoituksen

Suomessa ollaan nyt muutaman vuoden ajan ihmetelty ilmiötä, jossa uudet joustavat toimijat korvaavat heikentynyttä pankkirahoitusta erityisesti pk-yrityssektorille. Tyypillisesti kyseinen lainarahoitus on haettu pankeista, jos on vaan ollut sopivia vakuuksia tarjolla. Kuitenkin viime vuosina etenkin pienempien yritysten rahoitus pankeista on vaikeutunut tasaiseen tahtiin. Suurille pörssiyhtiöille taas on tarjolla yleisöltä haettavaa joukkovelkakirjamuotoista rahoitusta huokeilla kustannuksilla. Näin ollen markkinoille on syntynyt selkeä rahoitustarve, jota kattamaan on syntynyt uuden tyyppistä, vaihtoehtorahoitukseksi tai varjopankeiksi kutsuttua tarjontaa. Tälle on yrityslainamarkkinoilla erittäin suuri tilaus, kun vielä talous kulkee nousujohteista polkua.

 

Mistä tämä sitten johtuu? Syyllinen on kiristynyt Basel-sääntely. Jo 80-luvulta lähtien pankkien pääomavaatimussääntely on ollut jatkuvasti kiristymään päin ja viimein finanssikriisin myötä 2008 sääntely teki rahoituksen saatavuuden yrityksille entistä tukalammaksi. Pääomavaatimusten ero tyypillisen pankkien pääbisneksen, eli asuntorahoittamisen ja yritysrahoituksen välillä on muodostunut niin suureksi, että pankkien ei kannata kohdistaa niukkoja pääomiaan luottojen luomiseksi yrityssektorille vs. asuntojen ja kiinteistöjen rahoittamiseen. Vaikka yritysrahoituksesta saisikin korkeampaa korkoa, niin se ei useinkaan riitä kompensoimaan korkeampaa pääomavaatimusta ja vaikeampia vakuusjärjestelyitä. Niinpä pankkien kannattaa luoda raha tyhjästä ja työntää se asuntomarkkinoiden volyymien nostamiseen. Vakuusarvotkin nousevat tasaiseen tahtiin ja näin ollen liiketoiminta vaikuttaa lähes riskittömältä.

 

Kärsijänä tässä markkinavääristymässä ovat kasvuhaluiset pk-yritykset. Ne ovat huomanneet rahahanojen tukkeutumisen ja tämä aiheuttaa kerrannaisvaikutusta koko talouden dynamiikkaan. Onneksi markkinataloudella on yleensä keinoja korjata vääristymiä. Viime vuosina yrittäjien rahoitusmahdollisuuksien joukkoon on tullut lainoja uusilta yritysrahoituksen spesialisteilta, joilta voi saada pienehköjä, jopa 100.000 euroon asti olevia lyhyitä online-luottoja pelkästään netin kautta henkilötakauksin. Kustannustasot näissä ovat olleen myös alenemaan päin tarjonnan lisääntyessä. Lisäksi tarjolla on myös suurempia, joissain tapauksissa vakuudellisia ja pidempiä investointiluottoja joiden kustannustaso on jo hyvinkin riittävällä tasolla kannattaville yrityksille. Vaihtoehtorahoittajat eivät luo rahaa tyhjästä kuten pankkitoimiluvalliset toimijat tekevät vaan lainaavat sijoittajien rahaa marginaalilla ja siten rahoittajat ja sijoittajat kantavat aidosti riskin kohdeyhtiön ja yrittäjän maksukyvystä. Tätä hallitakseen rahoittajat käyttävät sofistikoituneita metodeita ja laajaa tietoaineistoa. Kysymyksessä on uusinta FinTechiä parhaimmillaan. Kaikki voittavat tässä prosessissa vaikka uusia asioita yleensä kummeksutaan.

Digitalisaatio yritysten rahoituspalveluissa

28 marraskuun, 2016

Finanssiteknologia elää parasta aikaa murrosvaihetta, monessakin mielessä. Perinteisiä yritysrahoitusmarkkinoilla toimivia kivijalkapankkeja ovat tulleet haastamaan monet eri toimijat. Teknologian ja rahansiirron nopeuden voittokulkuun, kuin myös palvelutarjonnan kasvuun, on helppo uskoa. Muutos ravistelee yhteiskuntaa samanaikaisesti monella mullakin rintamalla. Uudet tekniset ratkaisut tekniikan puolella (mm. sähkö-, vety-, hybriditeknologia), tai jopa uusien palvelumuotojen tulo (mm. Über ja yksityisleasing liikenteen puolella) sekä jopa uusien palveluiden tuottamista (esim. Postin päätös tarjota nurmikonleikkuutta). Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että elämme aikoja, joissa varmaa on vain se, että uudet hyödykkeet hyödyttävät ensisijaisesti asiakasta.

Rahan lainaaminen on yksi maailman vanhimmista ammateista. Tämä on ollut pitkään pankkien tai factoring rahoitusta tarjoavien yksinoikeus, mutta tekniikan ja lainsäädännön kehittyminen on mahdollistanut asiakkaille muitakin tapoja kuin pankkiin matkustamisen ja nahkasalkun täyttämisen tilinpäätöstiedoilla ja pitkät lainaneuvottelut pankinjohtajan kanssa ilman edes tarjottavaa kuulakärkikynää. Nykyään luottotietojen ja maksukäyttäytymiskyselyiden hakujen eri tietokannoista tapahtuu silmänräpäyksessä paikasta riippumatta, antaa mahdollisuuden tarjota nopeasti rahoitusta maksukykyisille asiakkaille suojatusti. Yrittäjillä on enemmän rahoituskanavia hankkia rahoitusta mm. investointeihin tai palkanmaksuun. Asiakkaistamme moni onkin ollut positiivisesi yllättynyt siitä, että kuinka helposti kaikki tarvittavat tiedot voidaan sähköisesti antaa ja lainahakemus takaussitoumuksineen täyttää.

Olemme myös aidosti ylpeitä siitä, että Yrityslainaamme ei ole piilotettu mitään kuluja. Yleensähän perinteisessä pankkilainassa on ainakin luotonavausmaksuja, factoringin puolella saattaa asiakas kohdata käsittelykuluja. Siltarahan lainalaskurin avulla, yrittäjä voikin laskea itselleen rahan hinnan jo ennakkoon. Ja mikä tärkeintä, ilman niin, että joudut uhraamaan aikaa siltä, minkä parhaiten osaat ja tuo tulon, yrittämiseltä.