Korkotuottoa sijoittajalle

Viime vuosien aikana sijoittajille on ollut hyvin heikosti korkotuottoa tarjolla. Nyt viimeinenkin kohtuullinen talletustakuun alainen korkotuotto 1,75% per annum tulee poistumaan lokakuun alusta, kun Bank Norwegian tiputtaa talletuskorkonsa 0,75%:n. Kaikki muut tarjolla olleet pankkikorot ovatkin olleet jo valmiiksi alle prosentin. Jokainen ymmärtää, että kysymys on jo niin alhaisista koroista, että tuollaisilla prosenteilla ei ole enää mitään mieltä säästää tilillä. Toki rahat pysyvät suhteellisen turvallisesti paikoillaan, mutta niitä syö inflaatio eikä tuottoa heru. Vähästäkin otetaan vielä verot päältä. Tilanne ei ole oleellisesti parempi suurten kansainvälisten luottoluokitettujen yhtiöiden velkakirjoihin sijoittavilla, tuottotasot ovat minimaaliset ja lisäksi sijoittaja kantaa konkurssiriskiä ja hintariskiä sijoituksen arvon vaihtelusta. Maturiteetit ovat näillä velkakirjoilla kovin pitkiä.

Kokeneet sijoittajat ovat löytäneet yritysten velkakirjat

Edellä kuvatusta tilanteesta johtuen kokeneemmat yksityissijoittajat ja monet instituutiot ovat sijoittaneet kasvavassa määrin ja jo vuosien ajan pk-sektorin yritysten velkakirjoihin. Usein joukkovelkakirjoihin, jotka ovat myös arvo-osuusmuotoisia. Tästä ilmiöstä vähemmän valtamediassa kirjoitetaan, sillä taustalla on ymmärtämättömyyttä, turtumista vallitseviin rakenteisiin ja pankkimonopolin suojelua. Eivätkä hyviä korkotuottoja nauttivat kokeneet sijoittajat koe mitään tarvetta julistaa ilosanomaa korkeista koroista nollakorkojen aikakaudella. Voidaan sanoa, että korkomarkkinat ovat hyvin voimakkaasti polarisoituneet ja tästä ei ilmiöstä suuri yleisö tiedä juuri mitään.

Luotottajien tarjoamilla velkakirjoilla hyvää korkotuottoa

Monet kulutusluotottajat muun muassa tekevät erittäin kannattavaa liiketoimintaa vuosi vuoden jälkeen ja he rahoittavat toimintaansa usein ammattimaisille ja kokeneille sijoittajille suunnatuilla velkakirjoilla tai joukkovelkakirjoilla. Näissä korkotasot ovat tänä päivänä lainaajasta ja maturiteeteista riippuen tyypillisesti välillä 6%-10% per annum. Tällaiset korot tarjoavat jo kunnon korkotuottoa ja vielä suhteellisen riskittömästi. Lisäksi sijoitukset ovat tyypillisesti lyhyitä, pääsääntöisesti vain 1-2 vuotta. Näin ollen, sijoittajan mielissä sijoitushorisontti vertautuu parhaiten määräaikaistalletuksiin. Ei ihme, että näiden sijoitustuotteiden suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Nykyään jo jotkut edistyneemmät sijoituspalveluyritykset tarjoavat avainasiakkailleen kyseisiä tuotteita. Ihan kaikille sijoittajille/säästäjille ei tuotteita voi tarjota, vaan niihin vaaditaan riittävä kokemus ja varallisuus.

Vaihtoehtoinen yritysrahottaminen nousussa

Kulutusluototuksen rahoittamisen vanavedessä kasvaa voimakkaasti myös vaihtoehtoinen yritysrahoittaminen, sillä pankkisääntelyn kiristyminen ja perinteisten pankkien kankeat toimintamallit ovat johtamassa siihen, että uudet toimijat tulevat valtaamaan enemmän alaa pk-sektorin rahoittamisesta. Myös nämä yrityslainoituksen toimijat, mukaan lukien Siltaraha Oy, ovat aktivoituneet rahoituksen hankinnassa menestyksellisesti ja siten valveutuneille sijoittajille on jatkossakin luvassa hyviä korkoja vallitsevasta nollakorkomarkkinasta huolimatta.