Millaisena vuosi 2022 näyttäytyy?

Koronan runtelema vuosi 2021 saatiin lopulta päätökseen ja uutta vuotta 2022 on ehditty elää jo reilu pari viikkoa. Yhtä kaikki, elämä jatkuu edelleen koronaviruksen varjostamana. Toki tässä on pian jo pari vuotta asiaan totuteltu, joten alkaa mennä rutiinilla. Pikku hiljaa alkaa vaikuttamaan, että ollaan siirrytty uuteen normaaliin. Porukka käy piikillä monta kertaa vuodessa ja media sekä viranomaiset ja terveydenhoitohenkilöstö koittavat pysyä kärryillä monesko aalto ja minkälainen mutaatio kulloinkin on vallitsevana. Ravintolat ovat jo tottuneet elämään jatkuvasti muuttuvien rajoitusten kanssa, joskaan ei siitä koskaan mukavaa ja helppoa tule. Katukuvaa kun katsoo, niin vaikuttaa siltä, että enemmän ravintolaruokaa syödään jo kotiin kuljetettuna kuin paikan päällä. Ainakin juomista koituvia kuluja asiakkaalle syntyy näin huomattavan paljon vähemmän, mutta onhan se toisaalta vähän tylsää, mikäli näin tulee jatkossa olemaan vallitseva tilanne.

Korjaako markkinat luonnollisesti korkotason?

Kansantalouteen ei koronaviruksella tunnu olevan erityisen suurta vaikutusta. Toki alakohtaisia eroja on valtavasti. Toiset kärsivät ja toiset suorastaan kukoistavat. Onpa syntynyt kokonaan uusia liiketoimia koronan - jos voi sanoa - ansiosta. Yhtä kaikki, kokonaisuutena talous on jaksanut melkoisen hyvin ja kasvaa niin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Sanomattakin on kuitenkin selvää, että onhan taloutta tuettu massiivisesti. Rahaa on syydetty markkinoille kuin viimeistä päivää ja tukipaketteja rustaillaan. Korot ovat ja pysyvät - siltä ainakin vaikuttaa - nollassa hamaan tulevaisuuteen asti vaikka silloin tällöin korkojen nousulla pelotellaankin. Tosiasia nyt vaan on, että nykytilanteessa talouselämä ei enää kestäisi merkittävästi nollan päällä pyöriviä korkoja. Ilmaista rahaa on nostettu siihen tahtiin ja omaisuuskohteiden hinnat ovat nousseet siinä samassa, että muutamienkin prosenttiyksikköjen absoluuttinen korkojen nousu suistaisi jo monia talouksia vaikeuksiin ja saattaisi seurata dominoefekti pakkomyyntien tiputtaessa omaisuuskohteiden, esimerkiksi kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen hintoja. Korkeammat korot muodostaisivat siten kestämättömän rasitteen taloudelle ja saattaisi suistaa koko nykyaikaisen järjestelmän raiteiltaan. Tämän ei tietenkään voida antaa tapahtua, vaan tukirahaa ja pankkijärjestelmän massiivista rahoittamista jatketaan nyt ja tulevaisuudessa.

Rahaa rahaa, enemmän rahaa

Rahoituksen osalta vuosi 20220 tarjoaa saman virren kuin ennenkin. Rahaa on tarjolla lähes rajattomasti henkilöille, joilla on vakituiset työpaikat ja rahoitettavan kohteen vakuusarvo on hyvä. Myös kulutusluottoa on tarjolla hyvät luottotiedot omaaville ilman ongelmia, päin vastoin, sitä markkinoidaan ahkerasti. Korkokattolainsäädäntö on toki pudottanut osan pelureista pois, mutta kyllä edelleen kulutusrahoitusta on saatavilla sitä tarvitseville ja muutenkin. Yrityspuolella tilanne on ennallaan. Suuret vakavaraiset yhtiöt saavat pankkiluottoja, kuten myös hyviä vakuuksia vastaan vähän pienemmätkin. Muille ei sitten rahaa niin helposti ole saatavilla pankeista. Sen sijaan yrityslainojen markkinat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti ja siten rahoitusta on tarjolla. Luonnollisesti hintataso ei ole niin halpa kuin pankkirahoitus, mutta on viime vuosina tullut hieman alaspäin ja on selvää, että yritysluotot ja -lainat tulevat aina olemaan pankkirahoitusta hinnakkaampia, sillä useimmissa tapauksissa riittää pelkät henkilötakaukset. Lainan hakeminen ja myöntäminen ovat myös jo lähes täysin automatisoituja nopeita prosesseja, joten rahaa on nopeasti saatavilla sitä tarvitseville. Hyvää uutta vuotta 2022.