Siltarahalta apuja akuutteihin rahoitustarpeisiin
Laske laina
Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi
Omavaraisuusaste on mittari, joka näyttää, kuinka suuren osan yrityksen varoista on kattanut itse omalla pääomallaan. Se on luku joka arvioi yrityksen vakavaraisuutta ja kykyä kestää tappioita ja taloudellisia suhdanteiden muutoksia. Mitä korkeampi omavaraisuusaste, sitä vahvemmin yritys seisoo taloudellisesti, ja sitä paremmin se pystyy selviytymään talouden ylä- ja alamäistä sekä odottamattomista menoista.
Omavaraisuusaste vaihtelee alasta riippuen. Yleisesti ottaen, jos yrityksen omavaraisuusaste on yli 35 %, se katsotaan hyväksi. Yritykset voivat parantaa tätä lukemaa kasvattamalla omaa pääomaansa, joko lisäämällä voittojaan tai saamalla omistajilta lisärahoitusta, tai pienentämällä velkojensa määrää.
Laskentakaava omavaraisuusasteelle on:
Omavaraisuusaste % = 100 x omat varat / (korjattu taseen loppusumma – saadut ennakkomaksut työstä)
Korkea omavaraisuusaste takaa yritykselle taloudellisen turvaverkon ja mahdollistaa paremman suoriutumisen taloudellisesti epävarmoina aikoina ilman välitöntä tarvetta lisärahoitukselle. Tämä antaa yritykselle suuremman vapauden toimia ja vähemmän riippuvuutta talouden vaihteluista. Toisaalta, liian korkea omavaraisuusaste voi viitata pääoman tehottomaan käyttöön.
Vaikka vakaa kannattavuus mahdollistaa toiminnan jatkumisen myös matalalla omavaraisuusasteella, se lisää yrityksen riskiä taloudellisiin vaikeuksiin joutuessa. Etenkin aloittelevat yritykset kohtaavat tämän haasteen, kun alkuvaiheen investoinnit on katettu velkarahoituksella.
Omavaraisuusasteen suositusarvot vaihtelevat erinomaisesta (yli 50%) hyvään (35-50%) ja kohtalaiseen (25-35%), riippuen yrityksen toimialan vakauden ja suhdanneherkkyyden mukaan.
Negatiivinen omavaraisuusaste, eli tilanne, jossa velat ylittävät varat, osoittaa vakavia taloudellisia ongelmia ja voi ennakoida suuria vaikeuksia yrityksen jatkolle. Tällöin tarvitaan kiireellisiä toimenpiteitä talouden vakauttamiseksi.
Korkeampi omavaraisuusaste ei ole itsessään tavoite, mutta sen parantamisella yritys on paremmin valmistautunut muutoksiin suhdanteissa ja äkillisiin menoihin. Tässä muutamia keinoja parantaa omavaraisuusastetta.
Yhtä yksittäistä keinoa ei välttämättä ole, mutta noudattamalla edellä mainitun listan ohjeita, on mahdollista parantaa yrityksen omavaraisuusastetta. Kannattaa muistaa, että liian nopeasti toteutetut toimenpiteet voivat vaikuttaa yrityksen kasvumahdollisuuksiin tai tehokkuuteen, joten strategian valinnassa ja toteutuksessa on oltava harkitsevainen.
Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi