Syksy saapuu

Taas on aika, kun voi todeta, että syksy on saapunut runsaiden sateiden kera. Suomen lyhyt kesä alkaa olla jo takanapäin. Kalenterinkin mukaan alkaa jo syyskuu. Mennyt kesä oli kelien puolesta hyvin tavanomainen, vähän helteitä ja paljon epävakaista. Talouden puolella kesän aikana kantautui valitettavasti valtaosin negatiivista viestiä. Korot jatkavat korkealla, samoin inflaatio. Kulutuskysyntä on jatkunut vielä kohtuullisella tasolla, mutta asuntomarkkinat ja rakentaminen ovat jäissä.

Huonoja uutisia on myös konkurssien määrän lisääntyminen. Etenkin rakennusala kyntää syvissä vesissä. Nopeaa helpotusta ei ole luvassa. Hallituksella tulee olemaan edessään hyvin haastavat ajat, ja toivottavasti tekevät hyviä päätöksiä sen, minkä rasismikeskusteluiltaan ehtivät talouteen paneutua. AY-liikkeen kanssa on luvassa kimurantteja kuvioita, mikäli hallitusohjelmaa sellaisenaan pannaan käytäntöön.

Raja railona aukeaa

Suomen ja suomalaisten syksyä ei helpota edelleen käynnissä oleva Ukrainan sota. Välit Venäjään on pitkäksi aikaa poikki, eikä suoranaista konfrontaatiotakaan voi kokonaan sulkea pois. Toivotaan nyt kuitenkin, että jonkinlaiseen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon pystyttäisiin tulevinakin vuosina. Joka tapauksessa, Venäjän markkinan totaalinen poissaolo tuntuu Euroopan maista suhteellisesti mahdollisesti eniten juuri Suomessa. Jonkinlainen taantuma on väistämätön, kuinka pitkä ja syvä, se jää nähtäväksi. Tulevat kuukaudet antavat varmasti viitteitä mihin suuntaan ollaan menossa.

Talouden tärkeä osanen, jopa selkäranka, pienet ja keskisuuret yritykset, ovat ratkaisevassa roolissa sen suhteen kuinka Suomen sisäisellä taloudella menee. Kuluttajilla on vielä kulutuskykyä ja toivottavasti tavaroita ja palveluita pystytään yrittäjiltä ostamaan jatkossakin. Rahahanat ovat myös edelleen riittävän auki siten, että tarvittaessa yrittäjillä on vieraan pääoman ehtoista rahoitusta käytössään. Hintatasokin on pysynyt totutulla tasolla huolimatta markkinakorkojen voimakkaasta noususta. Tämä on erittäin hyvä asia.

Suomi elää viennistä

Suomi on vientivetoinen maa kuitenkin edelleen ja paljon riippuu siitä, miten hyvin vienti lähitulevaisuudessa vetää. Kesän aikana Helsingin pörssikurssit ovat tulleet selvästi alas, vaikka useimmilla muilla mailla ja markkinoilla niin ei ole käynyt. Onko tämä viite siitä, että erityisesti suomalaiset suuryritykset tulevat olemaan heikoilla vai onko selityksenä kuitenkin 1300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Väkisinkin tulee mieleen, että erityisesti ulkomaiset suursijoittajat ovat vetäneet rahojaan riskivaltiosta. Tämä olisi looginen päätelmä ainakin siinä tapauksessa, että yritysten tuloskunnossa ei olisi tapahtunut merkittävää heikkenemistä.

Syksy saapuu siten tänä vuonna huomattavien vaarojen ja epävarmuustekijöiden vallitessa. Jatketaan kuitenkin edelleen työtä valoisamman huomisen puolesta kuten tähänkin asti.