Talvi tulee

Venäjän ja Ukrainan taisteluiden värittämästä syksystä siirrytään pian pelättyyn talveen. Talvi tulee joka vuosi ja ensilumia odotellaan kohta jo eteläisimpäänkin Suomeen. Päivät lyhenevät vääjäämättä ja kohti kylmempiä ilmoja ollaan kovaa vauhtia menossa. Sota ei näytä loppuvan, pikemminkin riski laajenemisesta on todellinen. Venäjä on katkaissut kaasun toimitukset ja näillä näkymin ei niitä hetkeen avaakaan. Näin ollen talven energiatilanne on suuri kysymysmerkki. Isoihin laskuihin ja sähkökatkoihin on jo kehotettu varautumaan, samoin kuin jopa käteisen haalimiseen ja jodin ostoon. Ilmassa on pahaenteisiä merkkejä. Toivottavasti hurjimmat uhkakuvat eivät toteudu.

Korot nousevat, sota jatkuu, kulutus vähenee

Joka tapauksessa, riippumatta siitä miten sotatilanteen kanssa lopulta käy, niin selvää on, että suomalaiset valtaosin vähentävät tai ainakin aikovat vähentää kulutustaan eri tavoin. Selkeimpänä toki energian kulutus. Varmasti myös muustakin kulutuksesta tingitään, kuten ylimääräisistä ostoksista ja valitaan edullisempia ruoka-aineita ym. Autolla ajamista tullaan varmasti vähentämään. Kaikki tämä vaikuttaa kulutuskysyntää heikentävästi ja siten edessä on vähintään taantuma, mahdollisesti pitkittyessä ja eskaloituessa, jopa lama. Tokihan näissä olosuhteissa moinen on vähintään odotettua. Jo koronan aikana lama meinasi iskeä päälle, mutta julkisilla massiivisilla elvytyspaketeilla, siitä noustiin nopeasti uuteen kasvuun. Tilanne nyt on kuitenkin aivan toinen. Ensinnäkään konfliktin loppua ei ole millään lailla näköpiirissä, pikemminkin ollaan vielä alkuvaiheessa ja aika näyttää kuinka isolla joukolla sotaa tulevaisuudessa käydään. Toiseksi, korot ovat nousussa ja velkakirjamarkkinat - osakkeiden ohella - myllerryksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että mm. julkiset korkomenot nousevat ennätyksellisesti. Siten elvytyksen tie on huomattavasti kivisempi kuin vielä pari vuotta sitten. Kolmanneksi, energian saatavuus ja hinta Euroopassa aiheuttavat ongelmia paitsi kotitalouksille, niin myös yrityksille, erityisesti keskisemmässä Euroopassa. Kaikki nämä tekijät huomioiden epävarmuus maailmassa on massiivista ja taloudellisen aktiviteetin hiipuminen lähes varmaa.

Innovointi kasvaa

Näkyy sitä kuuluisaa valoa tunnelissa kuitenkin kaikesta huolimatta ja talven tulosta riippumatta. Koko ajan päällä oleva kriisi luo ihmisiin ja organisaatioihin uutta kekseliäisyyttä, jota hyödyntämällä kriisistä mahdollisesti päästään ulos entistä vahvempina. Energiariippuvuus Venäjästä on laiskistuttanut porukaa keksimään ja edistämään uusien energialähteiden käyttöönottoa. Nyt nämä ponnistelut sen sijaan ovat täydessä käynnissä, hyvä näin. Uudet tilanteet luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Huomataan sama kuin koronassa, eli joitain yrityksiä uusi tilanne haittaa ja joitain suosii. Niin käy nytkin. Siltarahassa olemme iloksemme huomanneet, että epävarmoista ajoista huolimatta lainakysyntä on ollut hyvässä vauhdissa ja kasvaa edelleen. Haluamme omalta osaltamme osallistua Suomen talouden rattaiden pyörittämiseen luotottamalla pienyrittäjiä kuten jo vuodesta 2016 lähtien..