Työntekijän palkkaaminen – mitä ottaa huomioon?

Yrityksellä menee hyvin ja jos aikaa ja ylimääräisiä käsipareja olisi, se voisi kasvaa entisestään. Joskus hyvän tarjouksen hyväksyminen jää puutteellisista resursseista kiinni ja silloin tarvittaisiin lisää työntekijöitä. Tällaisessa tilanteessa tulee eteen työntekijän palkkaaminen tai lisätyövoiman hankkiminen 

Työntekijän palkkaaminen ei ole ihan helppo askel, sillä siihen liittyy monia vastuita ja riskejä. Ohessa löydät muutamia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon  työntekijän palkkauksessa ja tietoa siitä miten palkan sivukulut lasketaan. Saat hyödyllisiä vinkkejä ja pääset tarvittaessa kasvattamaan yritystä kun sinulla on riittävästi tekijöitä. 

Työntekijän palkkaaminen – kulut

Työntekijän palkkaamisen kulut yritykselle
Palkkauksen budjetointi kannattaa tehdä huolellisesti.Käytännössä työntekijän palkan sivukulut voivat olla helposti 1,5 kertaa työntekijän palkka. Esimerkiksi 3 000 euron palkkaa varten myyntikatteen pitää olla vähintään 4 500 euroa.

Milloin kannattaa palkata työntekijä?

Yksinyrittäjälle työntekijän palkkaaminen on iso askel. Kyseessä on henkisesti ja taloudellisestikin vaikea päätös, jota kannattaa ehdottomasti miettiä tarkkaan ja tehdä laskelmia ei vain lyhyelle, vaan myös pidemmälle ajalle. Jos yrityksen tarve lisäresurssille on väliaikaista tai ylimääräinen paperityö arveluttaa, voi sopiva vaihtoehto olla käyttää vuokratyövoimaa tai freelancereita. Sinulle yrittäjänä tämä on helppoa, sillä maksat vain laskun tehdystä työstä ja sinun ei tarvitse murehtia työnantajan sivukuluista tai muista velvoitteista. 


Hyviä freelancereita, jotka laskuttavat esimerkiksi toiminimellä tai kevytyrittäjinä voi kuitenkin olla vaikea löytää tai sitouttaa yritykseen. Näissä tilanteissa oman  työntekijän palkkaaminen saattaa olla parempi vaihtoehto. Hyvällä rekrytoinnilla saat itsellesi työparin tai useamman ja yrityksesi voi kasvaa. Myös yrittäjänä saat enemmän vapautta, kun tekijöitä on enemmän ja kaikkea ei tarvitse hoitaa itse.

Työntekijän palkkaamisessa yrityksen paperityö ja byrokratia kasvaa, mikä kannattaa ottaa huomioon. Onneksi kirjanpitäjä voi hoitaa monimutkaisimmat paperityöt. Kannattaa myös pitää mielessä, että tarjolla on myös tukea, jos haluat esimerkiksi työllistää työttömän työnhakijan. Tärkein huomioitava seikka työntekijän palkkauksessa on kuitenkin sen vaikutus yrityksen kannattavuuteen. 

Miten lasken työnantajan sivukulut? – Milloin työntekijän palkkaaminen on kannattavaa?

Kannattavuus on melkein aina tärkein seikka, kun mietit työntekijän palkkaamista. Joskus palkkaaminen voi olla sijoitus tulevaan kasvuun, mutta useimmiten työntekijän tulee maksaa palkkansa aiheuttamat kustannukset työnsä tuloksilla. Työntekijän palkkaamisessa on syytä laskea palkan sivukulut ja palkka vähintään 1,5-kertaisena. Myyntiä pitäisi siis saada lisää ainakin kustannusten verran.

Jos palkkaat uuden työntekijän, tulee sinun ottaa huomioon pakolliset työnantajamaksut: 

Näiden lisäksi työnantajamaksuihin pitää laskea vuosiloman ajan palkka ja arkivapaista johtuvat kulut. Kuluja saattaa syntyä rekrytoinnista, koulutuksesta, työvälineistä, tietokoneesta ja puhelimesta. Työntekijästä aiheutuvat kustannukset vaihtelevat tosin toimialan, noudatettavan työehtosopimuksen sekä sairauspoissaolojen määrän mukaan.

Käytännössä palkan sivukulut voivat olla helposti enemmänkin kuin 1,5.

”Esimerkiksi 3 000 euroa ansaitsevan työntekijän myyntikatteen pitäisi olla vähintään 4 500 euroa”

Budjetointia tehdessä yllätyksiin kannattaa varautua – kulujen laskeminen alakanttiin saattaa kostautua ikävästi. 

Tietoa lakisääteisistä työnantajamaksuista löydät esimerkiksi Suomen Yrittäjien verkkosivuilta. Palkkalaskurilla voit myös tehdä omaan tilanteeseesi perustuvia laskelmia työntekijän palkkaamisen kustannuksista.

Palkkatuki ja muut edulliset tavat työntekijöiden palkkaamiseen

Yrityksen sukupolvenvaihdos

Palkkatuki voi olla hyvä tapa säästää yrityksen palkkakuluissa ja samalla antaa työllistymismahdollisuus työttömälle työnhakijalle. Palkkatuen hakeminen on yrityksen vastuulla ja sitä voi hakea sellaiselle potentiaaliselle työntekijälle, jonka TE-toimisto katsoo hyötyvän työpaikasta kehittääkseen omaa osaamistaan tai yli 60-vuotiaalle työnhakijalle. 

Vaikka palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, tuen myöntäminen perustuu aina työttömän työnhakijan palkkatuen tarpeeseen.  Palkkatuen hakeminen voi olla hieman vaivalloista, mutta sen avulla voit saada osan palkkakustannuksista katettua ja säästät kuluissa. 

Kannattaa hyödyntää myös mahdollisuus ottaa yritykseen työharjoittelija tai työntekijä oppisopimuksella. Työharjoittelijalle ei välttämättä tarvitse maksaa palkkaa, mutta joitain kuluja luonnollisestikin työharjoittelijasta aiheutuu. Työnantajan näkökulmasta edullinen ratkaisu voi olla myös työkokeiluun osallistuvan palkkaaminen tai oppisopimuksella palkattu työntekijä. Jos harjoittelija osoittautuu hyväksi työntekijäksi, saat hänestä osaavan työparin harjoittelun jälkeen. 

Kesätyöntekijän palkkaaminen


Monella alalla kesä on vilkkainta aikaa ja muut työntekijät tai yrittäjäkin haluaisivat lomailla jonkin verran. Siksi kesätyöntekijän palkkaaminen yritykseen voi olla hyvä idea ja se auttaa pitämään pyörät pyörimässä myös lomakaudella tai kun sesonki on kuumimmillaan. 

Kesätyöntekijän valinta voi olla vaikeaa ja aina tuttujen lapset eivät ole välttämättä paras valinta. Halukkaita kesätyöntekijöitä on tarjolla paljon ja siksi kesätyöntekijän palkkaamiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa ja energiaa. Kesätyöpaikkaa kannattaa  esimerkiksi mainostaa sosiaalisessa mediassa saadaksesi parhaan mahdollisen työntekijän. Kannattaa pitää myös mielessä, että kesätyöntekijästä voi saada hyvän työntekijän myös tulevaisuutta silmällä pitäen vaikkapa tekemään keikkatyötä tarvittaessa. 

Koska kesätyöntekijät ovat usein nuoria, on hyvä käydä työsopimukseen, palkkaan ja työhön liittyvät asiat huolella läpi. Kesätyöntekijän työsopimuksen pohjia löytyy netistä ja kirjallinen työsopimus auttaa selvittämään epäselviä tilanteita. Huomaathan, että sovittu työaika sitoo myös yritystä. Eli sovittu työvuoro pitää, vaikka sateen vuoksi sinä päivänä ei asiakkaita juuri olisikaan. Kesätyöntekijän palkkauksessa kannattaa pitää mielessä sama 1,5 kertaisen tuoton sääntö kuin muidenkin työntekijöiden palkkaamisessa, niin varmistat työntekijän palkkaamisen kannattavuuden. 

Työntekijän palkkaaminen toiminimellä

Toiminimellä toimiva yrittäjä, eli yksityinen liikkeenharjoittaja voi palkata työntekijöitä pääosin samalla tavalla kuin osakeyhtiökin. Vaikka et voi maksaa itsellesi palkkaa, voit kuitenkin maksaa työntekijöille. Työntekijän palkkaaminen toiminimellä vaatii jonkin verran enemmän paperityötä kuin olet ehkä tottunut hoitamaan. Onneksi kirjanpitäjä voi auttaa sinua maksujen ja palkkojen laskemisessa ja suorittamisessa. 

Käytännössä ainoa ero osakeyhtiöön verrattuna on, että kun toiminimiyrittäjä palkkaa työntekijää, et voi palkata omaa puolisoa tai alaikäistä lastasi.  

Työntekijän palkkaaminen tuo riskejä ja mahdollisuuksia

Työntekijän palkkaaminen yritykseen ja varsinkin ensimmäisen työntekijän kohdalla on iso askel. Asiaan liittyy vastuita ja velvoitteita, joita et ehkä ole tottunut käsittelemään yksinyrittäjänä. Jos työntekijän palkkaaminen mietityttää, voi freelancereiden ja vuokratyövoiman käyttö olla sinun valintasi. Omissa työntekijöissä on kuitenkin puolensa ja siksi yrityksen toiminnan kasvattamiseksi lisäkäsiä kannattaa usein palkata. On kuitenkin syytä tehdä tarkat laskelmat ja miettiä, onko työntekijän palkkaaminen kannattavaa. 

Parhaimmillaan työntekijän palkkaaminen mahdollistaa yrityksesi kasvun ja tarjoaa sinulle yrittäjänä mahdollisuuden myös hengähtää välillä.

Palkanmaksu ajallaan – Siltarahan yrityslaina voi auttaa

Työntekijän palkanmaksun on syytä toimia ongelmitta. Mikään ei motivoi työntekijää huonommin, kun palkan viivästyminen. Myös lakisääteiset sivukulut tulee hoitaa maksuun ajallaan. 

Joskus voi käydä niin, että urakka päästään laskuttamaan vasta työn valmistumisen jälkeen tai asiakas ei maksa laskuaan ajallaan ja palkanmaksupäivänä yrityksen kassassa ei olekaan riittävästi rahaa. Näihin akuutteihin tilanteisiin voit hakea apua Siltarahan yrityslainasta ja saat rahat tilille mahdollisesti jopa saman päivän aikana. Yritysluottoa voivat hakea niin osakeyhtiöt kuin toiminimiyrittäjätkin. Yrityslainoihimme vaaditaan henkilötakaus. Lue lisää palkanmaksusta.

Tarkista millaisia lainavaihtoehtoja tarjoamme sinulle:

Osakeyhtiön lainalaskuri palkanmaksun avuksi

1000 € 300 000 €
Kuukausierä:
Kokonaismäärä: