Kahdeksan vinkkiä yrittäjän lomailuun

Yrittäjän loma alkaa mietityttämään aina lomakauden alussa. Samaan aikaan kun palkansaajat alkavat kertoa omista kesälomasuunnitelmistaan, moni yrittäjä huokaisee ja miettii miten kesä hoidetaan yritystä pyörittäessä. Viikkojen mökkeily, vaellusmatka Norjaan tai autoloma Euroopassa ovat monille yrittäjille poissuljettuja vaihtoehtoja, sillä firman pitää pyöriä myös kesäaikaan. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä oikein valmistautumalla, myös yrittäjä voi nauttia kesästä, löytää aikaa lomailuun ja ladata akkuja. Jotta yrittäjäkin pääsisi nauttimaan kesästä, koostimme kahdeksan vinkkiä, jotka auttavat suunnittelemaan lomasi ja rentoutumaan. Myös yrittäjän loma tulee tarpeeseen ja on ansaittu. 

Katso myös lainalaskuri yritysluottoon.

1. Kerää lomakassaa läpi vuoden

Suurin este yrittäjän lomalle on tulonmenetykset lomailun aikana. Tämä korostuu varsinkin pienissä yrityksissä, missä yrittäjän työpanos on merkitsee paljon. Se, että sinulla olisi varaa pitää lomaa, kannattaa ottaa huomioon yrityksen vuosibudjettia tehdessä. Yrittäjän tulee hinnoitella palvelut ja laskea vuosibudjetti siten, että kassaan kertyy riittävästi tuottoa kattamaan myös loma-ajan tuoton menetykset ja palkkakulut. Yrittäjälle kun kukaan ei kukaan maksa erikseen kesälomarahoja, joten tätä varten tulisi kerätä itse rahaa pitkin vuotta. 

Yrittäjän on myös mahdollista hakea tukea lomailuun, sillä yrittäjille on tarjolla tuettua lomatoimintaa, jonka tarkoituksena on tarjota lomaa aikuisille ja lapsiperheille, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta lomailuun kodin ulkopuolella. Lue lisää yrittäjien tuetuista lomista täältä.

2. Ota minilomia tai lomaile silloin kuin muut ovat töissä

Loman ei tarvitse välttämättä kestää kokonaista kuukautta, että voit palautua ja viettää aikaa läheistesi kanssa. Jo lyhytkin irtiotto yrityksen pyörittämisestä tarjoaa mahdollisuuden tehdä muita asioita. Mieti jos voit ottaa pidennettyjä viikonloppuja tai aloitat myöhemmin aamuisin lasten kesäloman aikaan. Aamu-uinti lasten kanssa tuo hyvää vaihtelua yrittämisen arkeen ja voit viettää laatuaikaa perheen kanssa.   

Yrittäjänä sinulla on enemmän vapauksia loman pitämiseen, sillä jos bisnekset sallivat, voit ottaa lomaa silloin kun haluat. Lomakuukausien ulkopuolella saat edullisempia matkapaketteja, mökkejä vuokrataan halvemmalla ja vältät ryysikset turistikohteissa. Kannattaa siis hyödyntää yrittäjän vapaus ja ottaa kaikki irti siitä

3. Suunnittele lomakausi etukäteen ja tee tilaa kalenteriin

Suunnittelemalla ja aikatauluttamalla työt hyvissä ajoin etukäteen yhdessä asiakkaiden kanssa voit putsata kalenteristasi aikaa myös lomailuun. Jos sinulla on perheenjäseniä, joiden lomat ovat selvillä hyvissä ajoin, varaa kalenteristasi aikaa sen mukaan. Yrittäjän lomat voivat joustaa paremmin kuin työntekijällä. 

Mieti hyvissä ajoin, milloin pidät lomaa ja millaisia tarjouksia otat vastaan. Joskus voi olla vaikea sanoa ei rahakkaalle urakalle tai keikalle, joka osuisi suunnitellulle lomaviikolle. Pidä kuitenkin mielessä, että kaikkea ei voi mitata rahassa ja uskalla kieltäytyä. Lisäksi asiakas saattaa joustaa aikatauluista, jos vain kysyt asiaa. 

Lomailu onnistuu lisäksi paremmin kun asiat on suunniteltu hyvin ja työasiat eivät pyöri koko ajana mielessä. Ennen lomalle jäämistä listaa loman jälkeisen ajan tehtävät. Sen jälkeen unohda ne ja keskity rentoutumiseen. Monia asioita voi lisäksi aikatauluttaa ja automatisoida. Voit ajastaa etukäteen esimerkiksi asiakaskirjeen lähettämisen tai some-postaukset loman ajaksi. Tee myyntilaskut mahdollisimman pitkälle etukäteen valmiiksi, jolloin niiden lähettäminen loman keskellä sujuu nopeammin tai käytä ajastusta toistuvissa myyntilaskuissa. Verkkolaskupalvelut nopeuttavat laskujen käsittelyä ja ostolaskut kannattaa siirtää kokonaan verkkoon.

4. Mieti mikä on oleellista lomakautena

Jos lomakausi ei ole yrityksesi parasta sesonkia, voit vähentää työntekoa ja keskittyä vain kaikkein tärkeimpiin firman asioiden hoitoon. Jos vaikka liikkeessä käy maanantaisin vain vähän asiakkaita, voit vähentää aukioloaikoja ja viettää pidempiä viikonloppuja ilman suurempaa taloudellista tappiota. Monet asiakkaistasi lomailevat myös, joten asioiden tekemisen voi sopia ennakkoon tai loman jälkeen. 

Lomakausi ei ole myöskään paras ajankohta aloittaa huomiota vaativia projekteja. Yrityksen verkkosivujen uudistamisen, uuden varaston rakentamisen, koko varaston inventaarion tai asiakasrekisterin päivittämisen voi tehdä joskus muulloin. Ei silloin kun muu perhe lomailee tai Suomen kesä on kauneimmillaan.

5. Uskalla delegoida ja palkata apuja

Lomailu ei onnistu jos et pysty delegoimaan tehtäviä. Kesätyöntekijän palkkaaminen voi olla melko kallista ja perehdyttäminen vie aikaa. Toisaalta pääset itse lomailemaan ja lataamaan akkuja. 

Jos yrityksessä on muita työntekijöitä, voit perehdyttää ja delegoida juoksevia asioita henkilökunnalle. Suunnittelemalla etukäteen lomakauden tehtäviä, voit opastaa ja siirtää osan tehtävistä työntekijöille sen sijaan, että katkaiset lomasi yksinkertaisten asioiden hoitamiseen. Tämä tuo joustoa tekemiseen myös muina aikoina ja voi samalla motivoida työntekijöitä oppimaan uutta. 

Kannattaa myös miettiä kumppanuuksia saman alan yritysten kanssa loma-ajan töiden jakamisesta. Jos verkostoidut muiden yrittäjien kanssa, voit loma-aikana ohjata töitä heille ja sopia, että he tekevät vastavuoroisesti samoin sinulle.

6. Kerro asiakkaille lomasuunnitelmistasi

Suomen kesä on lyhyt ja siitä halutaan ottaa kaikki irti. Siksi asiakkaasi luultavasti ymmärtävät, että myös yrittäjällä on oikeus lomailuun. Asiakkaiden kanssa kannattaa keskustella hyvissä ajoin ja ajoittaa työt ennen lomaa tai sen jälkeen. 

Kannattaa myös kertoa lomailusta yrityksen verkkosivuilla, some-kanavissa ja asettaa sähköpostiin poissaoloviesti. Uskalla sulkea puhelimen ilmoitukset saapuneista viesteistä silloin kun haluat rentoutua. Jos sähköpostia tai somekanavia on pakko seurata, määrittele itsellesi vaikka yksi tunti aamuun tai aamupäivä viikkoon, jolloin hoidat firman asioita. Muina aikoina unohda työt ja nauti vapaa-ajastasi. Nykyään asioita voi hoitaa verkossa vaikka kesämökin laiturilta, joten sinun ei tarvitse välttämättä edes käydä toimistolla. Pakolliset asiakastapaamisetkin voi hoitaa videoyhteyksillä.     

7. Ota kaikki irti lomastasi

Vaikka yrittäjän lomapäiviä olisi vähemmän tai ne on ripoteltu pitkin kesää, kannattaa niistä ottaa kaikki irti. Vapaan pitäminen saattaa tuntua hankalalta, mutta yhteen lomapäivään ei pitäisi minkään yrityksen kaatua. Jos puolestaan yrittäjä sairastuu työuupumukseen, se saattaa helposti kaataa koko yrityksen. Loma on mahdollisuus virkistyä, levätä ja ennen kaikkea huolehtia omasta jaksamisesta. Siksi myös yrittäjän täytyy aina välillä ottaa jonkin verran lomaa itselleen ja nauttia läheistensä seurasta. 

Unohda työasiat ja tee lomalla sellaisia asioita, jotka auttavat lataamaan akkuja. Tiedät itse parhaiten, mitä kaipaat, olipa se sitten lepoa, liikuntaa, yhteistä aikaa perheen tai puolison kanssa, matkustamista tai jotain muuta. Yrittäjä ei ole robotti tai kone, vaan aivot toimivat luovasti ja pystyvät keksimään uutta vain kun saavat välillä lepoa. Myös keho tarvitsee välillä lepoa. Hyvinvoivan yrittäjän on helpompi pyörittää yritystä.

8. Pidä yrityksen kassanhallinta kunnossa myös lomakaudella

Kassanhallinta lomakaudella saattaa aiheuttaa ylimääräistä painetta ja joissain tapauksissa estää yrittäjän lomailun. Joskus kassa ei anna periksi kausityöntekijän rekrytointiin tai yrittäjä tinkii omasta palkasta kunnes urakka päästään laskuttamaan. Myös henkilöstölle maksettavat kesälomarahat saattavat koetella yrityksen kassanhallintaa. Näitä tilanteita helpottamaan voit hakea Siltarahan yrityslainaa. Se auttaa yritystäsi kausivaihtelun aiheuttamiin kassanhallinnan hankaluuksiin. Kun yrittäjän ei tarvitse murehtia avoimia laskuja tai palkanmaksua, onnistuu lomalla rentoutuminenkin paremmin.