Eveliina Määttänen

Syntymäaika1.9.1995 
Laji800 m
SeuraEspoon Tapiot 
Some@eveliinaviola

Saavutukset:

Ennätys: 800 m 1:59.81 (2023)
800 m Halli SE 2:01.53 (2024)
MM-kilpailuiden semifinalisti Budapest 2023

Tähtäimessä: Yleisurheilun EM-kisat Roomassa 2024 ja Olympialaiset Pariisissa 2024

Aitajuoksijasta keskimatkoille

Palo juoksemiseen on ollut minussa aina. Siitä huolimatta harrastin lapsena ja nuorena monipuolisesti paljon muitakin lajeja, päälajinani taitoluistelu aina 12-vuotiaaksi asti. Löydettyäni yleisurheilun, keskityin juniorivuosina kilpailemaan kestävyysjuoksuissa, harjoittelimme monipuolisesti kaikkia yleisurheilulajeja ja innostuin 17-vuotiaana kilpailemaan 400 metrin aitamatkalla. Nuoresta asti olen menestynyt eri juoksumatkoilla kansallisella tasolla ja päässyt edustamaan Suomea myös kansainvälisiin kilpailuihin. Päällimmäisinä kilpailumuistoina 400 metrin aitamatkalta ovat muun muassa Ruotsiottelun voitto 400 metrin aidoissa Tukholmassa vuonna 2017 ja Kalevan kisojen mestaruus Lappeenrannassa vuonna 2019.

Halu kehittyä ja tavoitella omia rajojani ovat vieneet minua eteenpäin urheilu-urallani. Vuosina 2020-2021 kärsin takareisivammasta, joka häiritsi aitajuoksun harjoittelemista. Vammajakso sai minut puntaroimaan urheilu-urani jatkumista. Halu kehittyä urheilijana sekä ajatus siitä, etten ollut vielä saanut tilaisuutta näyttää parastani urheilijana, havahduttivat minut siirtymään aitajuoksusta 800 metrille.

Kaikki peliin

Syksyllä 2021 treeniohjelmani säädettiin 800 metrille sopivaksi ja valmennuspuikkoihin siirtyi poikaystäväni ja entinen Slovenian maajoukkuejuoksija Jan Petrač. Jan oli lopettanut oman kilpauransa keskimatkoilla kaksi vuotta aikaisemmin. Teimme heti aluksi Janin kanssa päätöksen siitä, että satsaamme parhaamme harjoittelulle niillä resursseilla, jotka meillä on aina sillä hetkellä käytettävissä. Tälle uudelle kappaleelle urheilu-uraani halusin lähteä ”kaikki peliin” -asenteella ja tavoitteenani saavuttaa tunne, että olen yrittänyt parhaani urheilijana. Yhteisymmärryksessä lähdimme mielenkiinnolla rakentamaan treeniohjelmaa, silloin erittäin kunnianhimoisena tavoitteenamme savuttaa EM-kilpailupaikka 800 metriltä jo seuraavana kesänä.

Palaset loksahtelivat paikoilleen ja urheilu-urani lähti valtavaan nousukiitoon, kun kesällä 2022 saavutin sekä EM- että MM-kisojen arvokilpailupaikat. Kesällä 2023 kellotin historiallisesti toisena suomalaisnaisena alle 2 minuutin haamurajan 800 metrillä ja Budapestin MM-kilpailuissa sijoituin 13. omalla ennätykselläni 1.59:81, ollen ensimmäinen suomalaisnainen koskaan MM-kisojen semifinaalissa 800 metrillä.

Juokseva farmaseutti

Urheilu-urani ohella olen opiskellut farmaseutiksi ja jatkanut farmaseutin töitä valmistuttuani. Koen opiskelun ja työn tekemisen olleen hyvää vastapainoa urheilulle, varsinkin loukkaantumisteni aikana. Minulle on ollut toimivaa, että elämässä on ollut muitakin asioita, kuin urheilu. Kuitenkin urheilumenestykseni myötä olen vähitellen pystynyt keventämään työn tekemistä, sekä keskittymään yhä enemmän harjoitteluun ja huippu-urheilun vaatiman arjen rakentamiseen. Teen edelleen kevennetysti töitä farmasian alalla, pääsääntöisesti etänä. Koen, että työ on mahdollistanut minulle myös stressittömän lähestymisen urheilu-uralleni, sillä säännöllisen tulonlähteen ansiosta minulla ei ole ollut niin kovia taloudellisen tilanteen asettamia menestyspaineita urheilussa. 

Urheilun ja työn tekemisen ohella vapaa-ajallani nautin kovasti luonnossa liikkumisesta. Rauhalliset kävelyt metsässä perheeni ja korien kanssa ovat minulle erittäin mieluisia. Lisäksi viime aikoina olen innostunut kuuntelemaan äänikirjoja ja toisinaan rauhoitun kotona jonkin käsityön tai askartelun parissa.

Periksiantamattomuus inspiraation lähteenä

Koen, että tällä hetkellä urheilulle ja harjoittelulle omistautuneisuus on yksi isoimpia vahvuuksiani urheilijana. Lisäksi olen luonteeltani hyvin tasainen ja osaan suhtautua hetkellisen harmituksen jälkeen myös epäonnistumisiin hyvin rakentavasti ja löytää niistä oppimisen mahdollisuuden. Tällä hetkellä nautin todella pitkään haaveenani olleesta, ammattimaisen urheilun yksinkertaisesta treenaamisen, syömisen ja lepäämisen täyteisestä arjesta. On huippua, että olen päässyt toteuttamaan unelmaani juoksijana ja tavoittelemaan maailman kärkeä 800 metrillä vastoinkäymisistäni huolimatta.
Mielestäni tarinani toimii hyvänä esimerkkinä aikuisuuden kynnyksellä oleville urheilijoille, että uraa kannattaa jatkaa sitkeästi opintojen ohella ja vastoinkäymisistä huolimatta. Toisinaan pieni mietintätaukokin voi olla paikallaan ja antaa sopivaa perspektiiviä omille tavoitteille, sekä puhtia tarttua niihin uudella innolla. 😊