Miten vältät yrityksen maksuhäiriömerkinnät ja pidät luottotiedot?

Yrityksen maksuhäiriömerkinnät ja kunnossa olevat luottotiedot ja ovat tärkeä osa yrityksen toimintaa. Niiden avulla määritellään miten luotettava yrityksesi on laskujen maksajana ja miten talousasioita hoidetaan. Vaikka yrityksesi toiminta on kannattavaa ja sillä on maksukykyä, perustuvat monet asiat yritysten välisessä toiminnassa siihen, että ostavan asiakkaan maksukykyyn ja -haluun voi luottaa.

Kokosimme muutamia käytännön vinkkejä, jotka auttavat yritystäsi pitämään luottotiedot kunnossa ja maksuhäiriömerkinnät poissa. 

Katso myös lainalaskuri yritysluottoon.

Milloin yritys menettää luottotiedot?

Lähes kaikilla yrityksillä laskut saattavat olla joskus myöhässä. Se, että lasku maksetaan eräpäivän jälkeen tai siitä lähetetään muistutus ei vielä aiheuta merkintää luottorekisteriin, vaan vasta sitten kun viranomainen tai luoton myöntänyt yritys on katsonut maksun laiminlyödyksi. Maksuhäiriömerkinnät kokonaisuudessaan aiheuttavat luottotietojen menettämisen. 

Yrityksen luottotiedot kertovat siitä onko yritys maksukykyinen ja miten se on hoitanut talouttaan. Suomessa tietoja luottotiedoista keräävät Suomen Asiakastieto ja Bisnode omiin luottotietorekistereihin. Myös yritykset, jotka toimivat perintäalalla pitävät omia rekistereitä yritysten maksukäyttäytymisestä. Pankit, luotottajat ja muut tahot tarkastavat asiakkaidensa tiedot luottotietorekisteristä halutessaan tietää yrityksen maksukyvystä ja -käyttäytymisestä. 

Mihin yrityksen maksuhäiriömerkintä vaikuttaa?

Yrityksen maksuhäiriömerkintä hankaloittaa kaikkea toimintaa, missä palveluja tai tuotteita yrityksellesi myyvä taho haluaa varmistaa yrityksesi maksukyvyn. Kun yrityksellä on maksuhäiriömerkintöjä ja haet luottoa tai haluat vuokrata liiketilaa, avata puhelinliittymiä, hakea yritykselle luottokorttia tai vakuutussopimuksia, saatat törmätä vaikeuksiin. Myös palveluiden ja tuotteiden ostaminen vaikeutuu ja saatat joutua maksamaan niistä etukäteen esimerkiksi takuumaksuilla. 

Joskus saataviaan vaativa yritys tai perintätoimisto saattaa lähettää yrityksellesi tratan, joka voi tehdä maksamattomasta velasta julkisen. Tratta saattaa vaikuttaa yrityksen maineeseen ja monet eri tahot julkaisevat protestilistoja, joista kerätään tietoja myös luottotietorekistereihin. 

Miten vältät yrityksen maksuhäiriömerkinnät? 

Alla on muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla vältät maksuhäiriömerkinnät ja sitä kautta pidät yrityksen luottotiedot kunnossa ja helpotat yrityksen toimintaa.   

Maksa laskut ajoissa

Laskujen ajoissa maksaminen ja nopea reagointi reklamaatioihin on tietysti yksinkertaisin tapa hoitaa yrityksen maksuliikennettä. Huolehdi loma-aikoina ja sairastapauksissa sijaisjärjestelyt ja budjetoi kiinteät kuukausittaiset laskut hyvissä ajoin. Jos yritykselläsi on epäselvyyttä laskun määrästä tai perusteista, hoida reklamaatio hyvissä ajoin kuntoon ennen laskun eräpäivää ja varmista että lasku ei eräänny ennen kuin asia on selvitetty.

Ota yhteyttä velkojaan

Jos et pysty maksamaan laskua ajoissa, ole yhteydessä velkojaan mahdollisimman nopeasti. Yleensä ymmärrystä löytyy kun olet etukäteen yhteydessä ja ehdotat uutta eräpäivää tai takaisinmaksuaikataulua. Tee takaisinmaksusuunnitelma kirjallisesti, sillä velkojan yhteyshenkilö ei välttämättä pysty tekemään päätöstä yksin. Jos olet hyvissä ajoin yhteydessä vältät yleensä myös perintäyhtiöiden kulut ja viivästyskorot.  

Maksa aina verot ja lakisääteiset maksut ensimmäisenä

Lakisääteiset maksut ja verot kannattaa aina maksaa ensimmäisenä. Verot saattavat muodostaa ison osan maksuliikenteestä ja yleensä niiden maksamisesta ei paljon jousteta. Voit kuitenkin hakea maksujärjestelyä esimerkiksi OmaVero-palvelussa internetissä tai olemalla muuten yhteydessä verottajaan. Sama koskee myös muita lakisääteisiä maksuja. Ennakointi ja etukäteisbudjetointi pakollisissa maksuissa on tärkeää ja helpottaa kassanhallintaa. 

Huolehdi oman yrityksesi laskutuksesta

Kun yrityksen oma kassa on kunnossa, onnistuu laskujen maksaminen paremmin. Lähetä siis laskut mahdollisimman nopeasti ja älä anna liian pitkiä maksuaikoja. Jos omien laskujen tai palkkojen maksamiseen ei löydy kassassa rahaa ja yrityksellä on saatavia, voit harkita myös laskujen myyntiä asiaan erikoistuneille yrityksille. 

Ole järjestelmällinen

Laskuja saattaa nykyään tulla montaa eri kanavaa pitkin. Laskuja tulee postitse, laskutusjärjestelmien ja sähköpostin kautta. Tämä vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta eräpäivien ja arkistoinnin suhteen. Myös kuukausimaksullisten ja suoraveloituksella tapahtuvien laskujen maksaminen vaatii huomiota budjetoinnissa ja kassanhallinnassa. Kirjaa kaikki saapuneet laskut eräpäivineen järjestelmiin heti laskun saatuasi ja näin laskuja ei unohdu tai kassavaje ei tule yllättäen maksupäivänä. 

Verkossa löydät helppokäyttöisiä ja käytännöllisiä kirjanpito-ohjelmia, jotka auttavat yrityksen laskujen hallintaa. Osa kirjanpito-ohjelmista on maksullisia, mutta myös ilmaisia ohjelmia on tarjolla. Varsinkin isommissa yrityksissä ulkopuolisen kirjanpitäjän palvelut muuttuvat tarpeelliseksi.   

Jos hajautat vastuuta yrityksen sisällä helpottuu talouden seuraaminen ja laskujen maksaminen myös silloin kun vastuuhenkilö on lomalla tai muuten estynyt laskujen käsittelystä. 

Yritysrahoitus voi auttaa akuutteihin tilanteisiin

Siltaraha-kirjanpitajan-valinta

Jos yrityksen kassa ei mahdollista kaikkien laskujen maksamista ja tilanne vaatii akuuttia ratkaisemista, voi yritysrahoitus pelastaa tilanteelta ja luottotietojen säilymisen. Jos asiakkailta joutuu odottamaan saatavia tai kausivaihtelu vaikuttaa kassaan, kannattaa erääntymässä olevat laskut hoitaa pois hakemalla yritysluottoa. Tämä kannattaa tehdä ennen maksuhäiriömerkintöjä. Kun yrityksen kassassa on taas rahaa, voit maksaa lainan takaisin. 

Muista kuitenkin, että et voi saada yritysrahoitusta, jos luottotiedot eivät ole kunnossa. Siksi onkin tärkeää toimia ajoissa. 

Siltarahan yrityslaina auttaa yrittäjiä akuuteissa kassanhallinnan ongelmissa

Siltarahan yrityslaina auttaa akuutissa kassanhallinnan tilanteissa, joissa yritys haluaa välttää maksuhäiriömerkinnät. Lainan hakeminen on nopeaa, helppoa ja hinnoittelumme on selkeää ja läpinäkyvää. Voit jättää ilmaisen lainahakemuksen aina verkkopalvelussamme ajasta ja paikasta riippumatta. Tutustu lainanlaskurimme avulla hinnoitteluumme.

Tarkista millaisia lainavaihtoehtoja tarjoamme sinulle:

Laske laina

Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi

Kuukausierä 1010 €/kk Kokonaismäärä 6600
Tarvitset lainallesi 1 henkilön takauksen.
Jatka lainahakemukseen

Lisää vinkkejä yrityksen talousasioihin

Lue lisää