Älä anna resurssipulan hidastaa yrityksesi kasvua

Useassa yrityksessä tilauksia alkaa tulla enemmän ja asiakkaat ovat liikkeillä. Moni yrittäjä saa painaa tosissaan töitä ja joihinkin tarjouspyyntöihin ei pääse vastaamaan, kun yrittäjän resurssit eivät riitä. Tässä tilanteessa yrityksen olisi mahdollista kasvaa ja yrittäjän olisi mahdollisuus tehdä hyvä tili. Katso Siltarahan vinkit siihen, mitä ottaa huomioon kun pohdit työntekijän palkkaamista. Lue myös miten varmistat yrityksen kassanhallinnan palkkojen ja työnantajamaksujen suorittamiseen.

Milloin työntekijän palkkaaminen on kannattavaa ja miten työnantajan sivukulut lasketaan?

Työntekijää ei luonnollisestikaan kannata palkata, jos se ei ole yrityksen kannalta kannattavaa. Uuden työntekijän tulisi maksaa palkkansa aiheuttamat kustannukset työnsä tuloksilla. Kuluihin pitää laskea sivukulut ja palkka vähintään 1,5-kertaisena. Myyntiä pitäisi siis saada lisää ainakin kustannusten verran.

Kun palkkaat uuden työntekijän, tulee sinun ottaa huomioon pakolliset työnantajamaksut:

  • työeläkemaksu
  • sairausvakuutusmaksu
  • työttömyysvakuutusmaksu
  • tapaturmavakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksu

Työntekijästä aiheutuvat kustannukset vaihtelevat tosin toimialan, noudatettavan työehtosopimuksen sekä sairauspoissaolojen määrän mukaan.

Näiden lisäksi työnantajamaksuihin pitää laskea vuosiloman ajan palkka ja arkivapaista johtuvat kulut. Kuluja saattaa syntyä rekrytoinnista, koulutuksesta, mahdollisista matkakuluista ja päivärahoista, sekä työvälineistä, tietokoneesta ja puhelimesta.

Käytännössä palkan sivukulut voivat olla helposti enemmänkin kuin 1,5-kertaisia.

”Esimerkiksi 3 000 euroa ansaitsevan työntekijän myyntikatteen pitäisi olla vähintään 4 500 euroa”

Yllätyksiin kannattaa aina varautua, sillä kulujen laskeminen alakanttiin saattaa kostautua ikävästi.

Työntekijän palkan sivukulut

Oma palkollinen vai vuokratyöntekijä?

Pienelle yritykselle tai yksinyrittäjälle työntekijän palkkaaminen on iso askel, jota kannattaa ehdottomasti miettiä tarkkaan ja tehdä laskelmia ei vain lyhyelle, vaan myös pidemmälle ajalle.

Jos tarve lisäresurssille on väliaikaista tai ylimääräinen paperityö arveluttaa, kannattaa ehkä käyttää vuokratyövoimaa tai freelancereita. Sinulle yrittäjänä tämä on helppoa, sillä maksat vain laskun tehdystä työstä ja sinun ei tarvitse murehtia työnantajan sivukuluista tai muista velvoitteista.

Hyviä freelancereita, jotka laskuttavat esimerkiksi toiminimellä tai kevytyrittäjinä voi kuitenkin olla vaikea löytää tai sitouttaa yritykseen. Näissä tilanteissa oman työntekijän palkkaaminen saattaa olla parempi vaihtoehto. Hyvällä rekrytoinnilla saat itsellesi työparin tai useamman ja yrityksesi voi kasvaa. Myös yrittäjänä saat enemmän vapautta, kun tekijöitä on enemmän ei kaikkea tarvitse hoitaa itse.

Työntekijän palkkaamisessa yrityksen paperityö ja byrokratia kasvaa, mikä kannattaa ottaa huomioon. Onneksi kirjanpitäjä voi hoitaa monimutkaisimmat paperityöt. Kannattaa myös pitää mielessä, että tarjolla on myös tukea, jos haluat esimerkiksi työllistää työttömän työnhakijan tai ottaa oppisopimuksella harjoittelijan. Tärkein huomioitava seikka työntekijän palkkauksessa on kuitenkin sen vaikutus yrityksen kannattavuuteen.

Palkanmaksu ajallaan – Siltarahan yrityslaina yrittäjän tukena

Työntekijän palkanmaksun on syytä toimia ongelmitta. Mikään ei motivoi työntekijää huonommin, kun palkan viivästyminen. Myös lakisääteiset sivukulut tulee hoitaa maksuun ajallaan.

Joskus urakka päästään laskuttamaan vasta työn valmistumisen jälkeen tai asiakkaiden laskunmaksu viivästyy. Työntekijän palkkaamisen kulut on maksettava ajallaan ja se voi aiheuttaa ongelmia kassanhallintaan.

Akuutteihin kassanhallinnan tilanteisiin voit hakea apua Siltarahan yrityslainasta ja saat rahat tilille mahdollisesti jopa saman päivän aikana. Yritysluottoa voivat hakea niin osakeyhtiöt kuin toiminimiyrittäjätkin. Yrityslainoihimme vaaditaan henkilötakaus.

Tarkista millaisia lainavaihtoehtoja tarjoamme sinulle:

Osakeyhtiön lainalaskuri

Laske laina

Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi

Kuukausierä 1010 €/kk Kokonaismäärä 6600
Tarvitset lainallesi 1 henkilön takauksen.
Jatka lainahakemukseen