Mitä hyvä liiketoimintasuunnitelma sisältää?
Hyvä liiketoimintasuunnitelma sisältää oleellisia tietoja yrityksen perustoiminnoista.
Mihin hintaan myyt?
Esimerkiksi yksikköhinta, tuntihinta tai urakkahinta? Mihin hinnoittelu perustuu? Miten esimerkiksi kilpailijat hinnoittelevat ja miten erotut kilpailijoistasi hinnoittelumielessä? Voitko esimerkiksi perustella kalliimpaa hintaa vai pyritkö edullisemmalla hinnalla saamaan markkinaosuutta? Onko tuote/palvelu hinnoiteltu suoraviivaisesti tai onko rakentuuko se monimutkaisesti.
Hinnoittelu on tärkeä osa menestystä ja kannattavuutta. Miten suurta myyntiä tavoittelet? Arvioi myynti euroina, asiakkaiden lukumääränä, tuotteiden kappalemääränä tai palveluiden tuntimääränä.
Ketkä ovat asiakkaitasi eli kenelle myyt?
Myytkö kuluttajille tai yrityksille? Millainen on tyypillinen asiakkaasi? Entä asiakasryhmäsi? Asiakaskuntasi määrittely ja tarjonnan huolellinen kohdentaminen ovat avainasemassa menestystä silmällä pitäen.
Sinun tulee vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin: Missä tavoittelemasi markkinat sijaitsevat? Toimiiko yrityksesi vain Suomen markkinoilla vai pyritkö myös kansainvälisille markkinoille? Kuinka paljon potentiaalisia asiakkaita arvioit olevan? Millainen markkinatilanne eli tuotteiden ja palvelujen kysyntä ja tarjonta toimialallasi juuri nyt on? Entä mitkä ovat kehitysnäkymät? Miten ja miksi saat asiakkaita?
Ketkä ovat kilpailijoitasi?
Pääsääntöisesti kohtaat valitsemallasi toimialalla kilpailua. ja siksi markkinoiden ja kilpailijoiden määrittäminen on hyvin tärkeää.
Määrittele ja tunnista kilpailijasi? Mainitse ainakin 2–4 tärkeintä, mahdollisesti enemmänkin, mikäli markkinallasi on useita toimijoita. Miten erottaudut muista alan toimijoista? Mitkä ovat erityisesti sinun kilpailuetusi? Tuotko markkinoille jotain uutta, jota muut eivät tarjoa? Miksi asiakas ostaa juuri sinulta tai sinun tuotteesi/palvelusi?
Miten aiot markkinoida yritystäsi ja sen tuotteita tai palveluita?
Kun olet selvittänyt asiakkaasi ja markkinasi, sinun tulee miettiä huolella markkinointisi ja laatia markkinointisuunnitelma.
Kuinka hyvin tunnet asiakkaittesi tarpeet: selvitä siis asiakkaittesi tarpeet ihan ensimmäiseksi? Mitä markkinointikanavia käyttäen? Miten ja missä myyt tuotteita tai palvelujasi, kivijalkakaupassa, ostoskeskuksessa, puhelimella tai internetissä? Mahdollisesti näiden yhdistelmällä. Kuinka asiakkaat löytävät tuotteesi tai palvelusi? Entä miten asiakkaat haluavat ostaa?
Liiketoiminnan tavoitteiden määrittely
Millaisia konkreettisia tavoitteita asetat liiketoiminnalle esimerkiksi seuraavan 2–3 vuoden aikana? Entä pidemmällä aikavälillä? Tavoitteet voivat olla mm. liikevaihdon kehitys, henkilöstö, kannattavuuden kehitys, yrityksen asema markkinoilla tai asiakasmäärien kehitys.
Millaisia riskejä liiketoimintaasi liittyy?
Vielä on syytä pohtia myös riskipuolta. Kuten tiedämme, yritystoimintaan sisältyy aina riski, joten pohdi kunnolla näitäkin asioita esimerkiksi seuraavasti: Kuinka todennäköistä on riskien toteutuminen? Kuinka vakavia seuraamuksia kunkin riskin realisoitumisesta voisi olla liiketoiminnalle?
Tee laskelmat huolella
Lopulta käytännön toteutussuunnitelman ja taloushallinnon sopimusten laatimisen lisäksi liiketoimintasuunnitelman liittyvät laskelmat (rahoitus- kannattavuus- ja myyntilaskelma) auttavat sinua hahmottamaan tavoitteitasi myös numeroiden ja eurojen avulla.
Liiketoimintasuunnitelmaan mukaan tarvitset rahoituslaskelman, kannattavuuslaskelman, myyntilaskelman ja kassavirtalaskelman.