Sähkön säästäminen yrityksessä – Näin vähennät kuluja

Sähkön säästäminen yrityksessä ja tuleva sähkölasku on monen yrittäjän mielessä hintojen nousun myötä. Riippuen yrityksen sähkönkulutuksesta, voi sähkölaskulla olla iso merkitys liiketoiminnan kannattavuuteen.

Kokosimme yhteen yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit säästää yrityksen sähkölaskussa. Kuluttamalla vähemmän sähköä, yritys paitsi säästää selvää rahaa, myös vähentää hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormitusta.

Yrityksen sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa säästämään

Säästä sähköä yrityksessä

Monikaan yrittäjä ei välttämättä tiedä mistä yrityksen sähkönkulutus muodostuu. Sähkön säästäminen alkaa selvittämällä yrityksen nykyinen sähkönkulutus. Sitä kautta löydetään sähkösyöpöt ja voidaan alkaa miettiä helpoimpia ja tehokkaimpia keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi.

  • Tutustu sähkölaskuun. Siitä näet kuinka paljon yrityksen sähkönkulutus on kuukausitasolla ja mistä sähkölasku muodostuu. Vertaile aiempien laskujen sähkönkulutusta ja näet pidemmältä ajalta yrityksen sähkönkulutuksen vaihtelut.
  • Hyödynnä sähköyhtiöiden sähkönkulutuksen seurannan työkaluja netissä tai sovelluksissa. Voit katsoa sähkönkulutuksesi vaikka tunneittain ja näet milloin sähköä kuluu eniten. Voit siten miettiä onko sähkönkulutuksesi järkevää ja mikä kuluttaa sähköä.
  • Lainaa sähkönkulutusmittari ja mittaa eri sähkölaitteiden tai sähköllä toimivien koneiden sähkönkulutus. Kun tiedät niiden kulutuksen, voit miettiä niiden taloudellisempaa käyttöä tai mahdollista uusimista.

Sähkön säästäminen alkaa selvittämällä yrityksen nykyinen sähkönkulutus.

Pihistä lämmityskuluissa – Yrityksen sähkönsäästöä tehokkaimmin

Riippuen yrityksen toimi- ja tuotantotilojen lämmitystavasta, tarkastelemalla lämmitykseen kulutettua energiaa, on mahdollista saada suurimmat säästöt aikaan. Jos tiloissa on sähkölämmitys, kannattaa lämmitykseen kiinnittää huomiota ensimmäisenä.

  • Alenna tilojen lämpötilaa.
    Jo parin lämpöasteen muutos lämpötilassa voi säästää huomattavan määrän energiaa. Usein pienempikin lämpötila riittää ilman, että viihtyvyys vähenee.
  • Älä lämmitä turhaan.
    Säädä lämpötilaa alemmas niissä huoneissa ja tiloissa, joita ei aktiivisesti käytetä (esimerkiksi varasto, autotalli).
  • Älä päästä lämpöä karkaamaan.
    Lastausovien pitäminen auki turhaan ja ovien huolellinen sulkeminen ovat yksinkertaisia tapoja, missä omalla käyttäytymisellä voi pienentää lämmityskuluja.
  • Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä ilmanottoaukot välttääksesi lämpimän ilman karkaamista harakoille.

Jos tiloissa on sähkölämmitys, kannattaa lämmitykseen kiinnittää huomiota ensimmäisenä.

Säästä ilmastoinnissa ja ilmanvaihdossa

Ilmastointi ja ilmanvaihto lisäävät asiakkaiden viihtyvyyttä sekä henkilökunnan työtehoa ja turvallisuutta. Ne saattavat kuitenkin tuoda ison lisän yrityksen sähkönkulutukseen.

  • Säädä ilmastointia ja ilmanvaihtoa pienemmälle. Varsinkin silloin kun tiloissa ei oleskella.
  • Kiinnitä huomiota säätöihin ja asetuksiin. Usein tiloissa saatetaan puhaltaa lämmintä ilmaa ulos ilmanvaihdon mukana. Kannattaa kutsua asiantuntija paikalle, jos sähkönkulutus on suurta.
  • Pidä ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteet hyvin huollettuina ja kiinnitä huomiota niiden puhtauteen.
  • Vanhat ilmanvaihtojärjestelmät ja ilmastointilaitteet ovat tehottomampia ja kuluttavat enemmän sähköä nykyaikaisiin verrattuina. Joskus investointi uusiin laitteisiin saattaa maksaa itsensä takaisin ja lisää tilojen mukavuutta ja käytettävyyttä.

Säästä lämmintä vettä, säästät sähkölaskussa

Riippuen yrityksen tilojen veden lämmitystekniikasta, säästämällä lämmintä vettä voit pienentää sähkölaskua helposti. Jos yrityksen vesi lämpenee sähköllä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.

  • Älä juoksuta lämmintä vettä turhaan
  • Mieti keinoja kuluttaa lämmintä vettä säästeliäämmin

Ota henkilökunta ja asiakkaat mukaan yrityksen sähkön säästöön

Yrittäjänä tunnet sähkölaskun nahoissasi maksaessasi sähkölaskua, mikä toimii hyvänä kannustimena kun mietit keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseen. Säästötalkoisiin kannattaa valjastaa kuitenkin koko henkilökunta.

  • Käy läpi henkilökunnan kanssa keinoja vähentää sähkönkulutusta. Usein parhaat ideat tulevat itse tekijöiltä ja keinoja kannattaa pohtia yhdessä.
  • Tiedota henkilökunnalle miten sähköä on tarkoitus säästää ja motivoi toimimaan yhdessä.
  • Varmista, että keikka- ja kausityöntekijät ovat tietoisia sähkön säästämisestä.
  • Opasta myös asiakkaat sähkön säästöön. Ystävällinen kehotus sulkea kylmälaitteen kansi tai ulko-ovi, toimii hyvin ohjeena.

Usein parhaat ideat tulevat itse tekijöiltä ja keinoja kannattaa pohtia yhdessä.

Huomio valaistukseen – Voit säästää yrityksen sähkölaskussa

Valaistuksen osuus yrityksen sähkönkulutuksessa voi joissain tapauksissa olla merkittävä lisä sähkölaskuun.

  • Vaihda valaisimet ja lamput vähemmän kuluttaviin energiansäästölamppuihin ja led-valaisimiin.
  • Mieti tarvitseeko esimerkiksi varasto- ja muissa tiloissa olla valaistus koko päivän ajan.
  • Varmista, että valot sammutetaan päivän päätteeksi.
  • Valaistuksen ohjaukseen on olemassa erilaisia teknisiä ratkaisuja. Pienelläkin sijoituksella voit saada säästöjä aikaan.

Laitteet ja työvälineet kuntoon

Monet sähköllä toimivat koneet ja laitteet voivat olla varsinaisia sähkösyöppöjä. Kiinnittämällä huomiota niiden sähkönkulutukseen, voit löytää järkeviä tapoja säästää yrityksen sähkölaskussa. 

  • Monia laitteita ladataan usein heti työpäivän päätteeksi (esimerkiksi trukit, työkalut, viestintävälineet. Hankkimalla ajastimen, voi latauksen ajoittaa esimerkiksi myöhempään iltaan tai yöaikaan, jolloin sähkö voi olla edullisempaa (riippuen sähkösopimuksesta). 
  • Kylmälaitteiden energiatehokkuus on parantunut. Lainaamalla esimerkiksi kirjastosta sähkönkulutusmittarin, näet paljonko laite kuluttaa sähköä. Joissain tapauksissa investointi uuteen voi maksaa itsensä nopeasti takaisin. 
  • Laitteita kannattaa myös huoltaa ja pitää puhtaana. Esimerkiksi pakastimet kannattaa sulattaa aika ajoin ja varmistaa, että niiden ympäristö ja lauhdutinputkisto on puhdas. 
  • Laitteiden pitäminen valmiustilassa voi myös kuluttaa ylimääräistä sähköä. Tietokoneiden näytöt ja muut välineet kannattaa siis sammuttaa jos niitä ei käytetä pitkään aikaan.

Tarkista ja kilpailuta yrityksen sähkösopimus

Moni yrittäjä ei tiedä millainen sähkösopimus yrityksellä on tai onko se sopivin yrityksen sähkönkulutuksen kannalta. Siksi kannattaa tarkistaa nykyinen sähkösopimus ja mikäli mahdollista, vaihtaa se yrityksen kannalta edullisempaan. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin.

  • Miten sähkön hinta määritellään sopimuksessa? 
  • Onko sähkön hinta esimerkiksi edullisempaa yöaikaan? – Voitko hyödyntää edullisempia tunteja? 
  • Vaihtuuko hinta esimerkiksi talvikuukausina kalliimmaksi? – Onko kulutuksesi isompaa talvella? 
  • Onko sähkösopimus määräaikainen vai voiko sen vaihtaa toiseen milloin vain jos sähkön hinnassa tulee muutoksia?
  • Pyydä uusi tarjous ja kilpailuta sähkösopimuksesi toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta tai määräaikaisen sopimuksen päättyessä. Käy sähköyhtiön kanssa läpi yrityksen sähkönkäytön tarpeita parhaan sopimuksen saamiseksi.

Tuota itse ja myy sähkösi ja säästä yrityksen sähkölaskussa

Yhä useamman maatilan, yrityksen ja kodin katolla ja pihamaalla näkee nykyään aurinkokennoja, jotka tuottavat sähköä paitsi yrityksen omaan käyttöön, myös myytäväksi. Kyseessä ei ole vain yrityskuvan kiillottaminen, vaan itse tuotettu sähkö alkaa olla oikeasti kannattava investointi näinä aikoina. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet sähkön tuottamista itse?

  • Nykyisen sähkön hinnan kehityksen myötä, sijoitus maksaa itsensä takaisin keskimäärin 5-7 vuodessa.
  • Aurinkokennojen hinnat ovat madaltuneet ja toimijoita on tullut alalle lisää.
  • Oman aurinkovoimalan voi asentaa myös maahan, jolloin ne ovat tehokkaampia, sillä ne seuraavat auringon kulkua.
  • Pientuulivoimala voi olla myös hyvä keino säästää sähkökuluissa ja sen tuottamaa sähköä voi myydä sähköyhtiölle kuten aurinkoenergiaa.
  • Oman sähköntuotannon investointeihin voi hakea investointitukea ja ne voi vähentää verotuksessa.
  • Asennuksia saattaa joutua odottamaan nykyään melko pitkään.

Kyseessä ei ole vain yrityskuvan kiillottaminen, vaan itse tuotettu sähkö alkaa olla oikeasti kannattava investointi näinä aikoina.

Maksa yrityksen sähkölasku ajoissa ja vältät ongelmat

Sähkö on jokaisen yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä ja siksi myös laskut tulee maksaa ajallaan. Sähkönhinnan muutokset saattavat aiheuttaa yllättävänkin suuria laskuja, joihin ei kassanhallinnassa välttämättä pystytty varautumaan. Jos vaikka laskutus laahaa ja asiakasta päästään laskuttamaan myöhemmin, voi yritys tarvita nopeita vaihtoehtoja. 

Siltarahan yrityslaina osakeyhtiöille tai toiminimiyrittäjille on kätevä ratkaisu silloin kun kassaan tarvitaan akuutisti rahaa. Parhaiten se toimii silloin, kun laina voidaan maksaa takaisin kohtuullisella maksuajalla. Laina myönnetään henkilötakauksella parhaassa tapauksessa saat rahat tilille jo seuraavana päivänä. 

Katso laskurista sopiva laina osakeyhtiölle

Laske laina

Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi

Kuukausierä 1010 €/kk Kokonaismäärä 6600
Tarvitset lainallesi 1 henkilön takauksen.
Jatka lainahakemukseen