Auto firman vai yrittäjän nimiin? Katso mikä kannattavinta

Auto on lähes jokaiselle yrittäjälle välttämätön työkalu ja väline. Autoa tarvitaan liikkumiseen ja tavaroiden kuljettamiseen ja monessa tapauksessa myös kodin ja työmaan välillä liikkumiseen. Se, että ottaako auto firman nimiin vai pitää yrittäjän omissa nimissä, riippuu auton käytöstä ja miten haluaa optimoida hyödyt yrityksen ja yrittäjän verotuksessa. Tutustumalla eri vaihtoehtoihin, löydät sinun yrityksellesi ja sinulle parhaan tavan järjestellä yrityksen ja yrittäjän autotarpeet.

Katso myös lainalaskuri yritysluottoon.

Auto toiminimelle?

Se katsotaanko toiminimellä olevan yrityksen auton käyttö niinsanotuksi yksitysvarallisuudeksi vai elinkeinovarallisuudeksi, riippuu paljonko autoa käytetään työajoon. Jos autoa käytetään tilikauden aikana yli puolet työkäyttöön, eli esimerkiksi asiakaskäynteihin, kuljetuksiin tai muuhun työhön liittyvään, katsotaan auto kuuluvan verotuksessa elinkeinovarallisuuden piiriin.

Jos taas työajoa on vähemmän, auton katsotaan kuuluvaksi yksitysvarallisuuden piiriin. Se, että onko auto rekisteröity toiminimen vai yksityisiin nimiin, ei verottajan näkökulmasta ole merkittävää.

Olennaista on pitää mielessä, että matkat kotoa varsinaiselle työpaikallesi luokitellaan yksityisajoiksi. Sen sijaan esimerkiksi asiakaskeikat, varastontäydennykset ja tavarantoimitukset ovat työajoa. Myös suoraan kotoa asiakkaan luo ajettaessa kyseessä on työmatka. Työmatkat kotoa töihin voit toki vähentää verotuksessa, mikäli omavastuu ylittyy henkilökohtaisessa esitäytetyssä veroilmoituksessasi halvimman mahdollisen kulkuneuvon tai matkustusvaihtoehdon mukaan.

Se miten pystyt erottamaan omat ja firman ajot, voi olla välillä vaikeaa. Hanki perinteinen ajopäiväkirja tai lataa kännykkääsi sovellus, joka auttaa sinua pitämään paremmin kirjaa ajoista. Verottaja ei vaadi kirjanpitoa veroilmoitusta täytettäessä, mutta tarkastuksen sattuessa ajokirjanpidon pitää löytyä jopa kuuden vuoden ajalta.

Jos toiminimen autonkäyttö on vuositasolla yli 50 prosenttisesti työajoa, katsotaan auto toiminimen elinkeinovarallisuudeksi ja kirjanpitoon voidaan merkitä kaikki autonkäytön kulut kuten polttoaineet, vakuutukset, ajoneuvovero ja huollot. Voit myös vähentää verotuksesta auton hankintahinnasta tehdyt poistot ja muut autoon tehdyt lisähankinnat. Omat ajot puolestaan oikaiset pois ajopäiväkirjan mukaisilla tiedoilla.

Jos toiminimen autonkäyttö on vähäisempää kuin puolet ajosta, voit tehdä työajosta verovapaat kilometrikorvaukset. Vuoden 2021 tiedoilla korvaus on 0,44 euroa / kilometri. Korvaukset haetaan vuoden päätteeksi lisävähennyksenä veroilmoitukseen.

Auto osakeyhtiön nimiin – vai sittenkin autoetu?

Osakeyhtiön autoasiat voidaan hoitaa toiminimeä joustavammin. Voit päättää pidätkö autoa omissa vai yrityksen nimissä. Jos pidät autoa omissa nimissä, voit laskuttaa työajoon liittyvät kilometrikorvaukset verovapaasti ja yrityksen kirjanpidossa kilometrikorvaukset ovat vähennyskelpoista kulua. Tosin muita auton kuluja ei voi vähentää yrityksen verotuksessa.

Jos taas auto on yrityksesi omaisuutta, et voi maksaa itsellesi kilometrikorvauksia työajoista. Sen sijaan kaikki auton työkäytöstä aiheutuvat kulut ovat osakeyhtiöllesi vähennyskelpoisia kustannuksia. Auton ostohinta merkitään yrityksen kuluksi poistoina. Vuotuisen poiston enimmäismäärä on 25 prosenttia.

Mikään ei tosin estä sinua käyttämästä osakeyhtiön nimissä olevaa autoa myös yksityiseen ajoon. Verottaja katsoo kuitenkin tästä aiheutuvan sinulle autodun, josta pitää maksaa verot. Etu syntyy jo siitä jos ajat yrityksesi autolla oman asuntosi ja työpaikkasi väliä. Autoetu on vaikea välttää verotuksessa, jos et pysty osoittamaan, että firman autoa käytetään vain työajoon. Ammattiautoilukäyttöön tarkoitetut autot ovat tähän poikkeus.

Autoetu voi olla joko vapaa autoetu tai käyttöetu. Vapaa autoetu tarkoittaa, että yritys maksaa kaikki auton omistamisesta ja käytöstä aiheutuvat todelliset kustannukset. Käyttöetu taas tarkoittaa sitä, auton käyttäjä maksaa itse polttoainekulut. Autoedusta maksetaan verot ja sivukulut samaan tapaan kuin palkastakin. Palkkana verotetaan yhteismäärä, joka muodostuu maksetusta rahapalkasta sekä autoedusta.

Jos auton omistaa osakeyhtiö, ajopäiväkirjan pitäminen ei ole useimmiten pakollista, mutta siitä voi olla hyötyä verotarkastuksen yhteydessä.

Se miten korvaukset ja autoetuun liittyvät muut asiat vaikuttavat seikat lasketaan, voi tarkistaa kätevästi verottajan autoetulaskurista.

Pakettiauto yrityksen nimiin

Pakettiauto on monen yrittäjän tärkeä työkalu, jota käytetäänkin lähtökohtaisesti työkäyttöön. Tästä syystä myös verottaja kohtelee pakettiautoja hieman eri tavoilla verotuksessa.

Jos käytössäsi on pakettiauto, voit vähentää sen käyttökustannusten arvonlisäverot siinä suhteessa kuin käytät autoa yrityksen ajoihin. Jos esimerkiksi 60 % ajoista on yritystoimintaan liittyviä ajoja, voit vähentää alveista 60 %. Yksityiset ajot ovat siis mahdollisia ja ne vaikuttavat aiemmin mainitulla tavalla yrityksen verovähennyksiin.

Onko leasing-auto yritykselle parempi ratkaisu?

Leasing-auto voi olla hyvä vaihtoehto yrittäjälle, joka arvostaa sitä, että kulut voi ennustaa etukäteen ja homma hoituu yksinkertaisesti. Se, mitä leasing-sopimus maksaa, riippuu täysin autosta ja sen ylläpitoon liittyvistä palveluista. Koska leasing-sopimukset sisältävät lähes kaikki auton ylläpitoon liittyvät asiat ja myös vakuutukset, valitsevat monet yrittäjät auton iästä, malli ja varustetaso, sekä mahdolliset lisäpalvelut. Yleensä juuri nämä lisäpalvelut, kuten huollot ja vakuutukset tekevätkin yrityksen leasing-autosta houkuttelevan vaihtoehdon.

Leasing-sopimus yritykselle on kestoltaan kahdesta neljään vuotta. Ne voivat olla käyttöleasing- tai rahoitusleasing-sopimuksia. Käyttöleasingissä voit lunastaa sopimuksen jälkeen auton yritykselle ja rahoitusleasing puolestaan muistuttaa osamaksusopimusta, missä auton omistajuus siirtyy sopimuskauden jälkeen yritykselle.

Leasing-auton kulut voidaan laittaa suoraan yrityksen kuluina kirjanpitoon ja mahdolliset yksityisajot vähennetään kuluista ajopäiväkirjan mukaan. Jos suurin osa ajoista on työajoa ja lisäpalveluiden tuoma helppous kiinnostaa, leasing-auto voi olla kannattava ja verotuksellisesti edullinen vaihtoehto yritykselle.

Leasing-autoissa vuokra sisältää aina arvonlisäveron, mutta vähennyskelpoisuus määrittyy käyttötarkoituksen perusteella. Esimerkiksi työsuhdeauto ei ole alv-vähennyskelpoinen, koska vähäinenkin yksityiskäyttö poistaa vähennysoikeuden.

Leasing-auto yritykselle saattaa siis olla helpompi ja huolettomampi tapa, mutta se ei aina ole edullisinta. Toisaalta vältät paperitöitä ja huollot ja vakuutukset kuuluvat kätevästi sopimuksen piiriin.

Siltarahan yritysluotto osaksi autorahoitusta

Auto on monessa yrityksessä ratkaisevassa roolissa ja tärkeä työkalu. Autonhankinta voi tulla eteen nopeastikin ja aikaa neuvotteluihin lainoista pankin kanssa ei ole. Usein auto voi tulla edullisemmaksi hankkia ohi autokauppiaiden yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä käytettynä, jolloin auto pitää saada maksuun nopeasti. Tällaisissa tilanteissa Siltarahan yritysluotto voi tarjota avun akuuttiin rahantarpeeseen. Joissain tapauksissa Siltaraha voi myös auttaa pankin vaatiman käsirahan hankkimisessa.

Voit jättää ilmaisen lainahakemuksen aina verkkopalvelussamme ajasta ja paikasta riippumatta. Tutustu lainanlaskurimme avulla hinnoitteluumme. Meillä tiedät tasan tarkkaan lainasi kk-erän suuruuden etukäteen!

Tarkista millaisia lainavaihtoehtoja tarjoamme sinulle.

Osakeyhtiön lainalaskuri

Laske laina

Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi

Kuukausierä 1010 €/kk Kokonaismäärä 6600
Tarvitset lainallesi 1 henkilön takauksen.
Jatka lainahakemukseen

Mikä siis kannattavin vaihtoehto? Ottaako auto omiin vai firman nimiin?

Se kannattaako auto hankkia yrityksen nimiin, riippuu siitä mihin sitä käytetään. Jos työajojen määrä on suuri, voi olla viisasta pitää auto yrittäjän omissa nimissä. Voit nostaa verovapaita kilometrikorvauksia. Hyöty on suurempi, jos auton todelliset kulut pysyvät suhteellisen matalalla tasolla. Jos työajoa ei synny paljoa, saattaa olla järkevää ottaa auto firman nimiin ja tarjota yrittäjälle autoetu.
Auton ostohintaan ja käyttökustannuksiin kuuluvia arvonlisäveroja kohdellaan verotuksen näkökulmasta hieman eri tavalla kuin muita yrityksen liiketoimintaa varten tehtyjä ostoja. Henkilöauton hankinta- ja käyttökulujen alvit saa vähentää vain, jos auto on ostettu pelkästään liiketoimintakäyttöön. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että pienikin yksityiskäytön määrä poistaa alv:n vähennysoikeuden kokonaan.

Lisää vinkkejä yrityksen talousasioihin

Kannattaako hankkia auto yrityksen nimiin?

Auto kannattaa hankkia yrityksen nimiin koska voit laittaa työajot, huollot ja tehdä vähennykset hankinnasta firman nimiin. Toisaalta jos käytät autoa omaan ajoon, verottaja katsoo sen veronalaiseksi eduksi. 

Voiko auton hankkia toiminimelle?

Jos toiminimen autonkäyttö on yli 50 prosenttisesti työajoa, katsotaan auto toiminimen elinkeinovarallisuudeksi ja kirjanpidossa voidaan vähentää kaikki autonkäytön kulut. Jos työajo on vähäisempää, voit hakea verovapaat km-korvaukset työajosta.