Tietokoneiden ja ohjelmistojen vähentäminen verotuksessa
Tietokoneet ja IT-ohjelmat voi vähentää yrityksen verotuksesta. Tietokoneita ja kalliimpia ohjelmistoja hankittaessa poistot jaetaan yleensä tasan useammalle vuodelle. Tämä pitää hankintavuoden talousluvut kohdillaan ja tulevat poistot voi ottaa huomioon myös tulevien vuosien verovähennyksiä suunnitellessa.
Vähennä toimistokalusteet ja työvälineet verotuksessa
Pienhankinnat, kuten toimistokalusteet, työvälineet, tarve-esineet ja toimistotarvikkeet voi vähentää yrityksen verotuksesta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että niiden hankintojen kertaostoksen maksimivähennys (vuoden 2019 tiedoilla) on 850 € ja koko vuoden osalta maksimissaan 2 500 €.
Ole tarkkana edustusmenojen vähennysten kanssa
Edustusmenojen verovähennykset saattavat olla hieman monimutkaisia ja vaativat tarkkuutta. Pitää muistaa osallistujien nimet, kuitit ja arvolisäveron prosentit. Lähtökohtaisesti edustusmenoja voi vähentää silloin kun kuluja syntyy asiakkaiden ja yrityksen kannalta tärkeiden yhteistyötahojen kestitsemisestä tai muistamisesta. Kulujen tulee kohdistua yrityksen ulkopuolisiin henkilöihin, joten et voi käydä yhtiökumppanisi kanssa lounaalla ja vähentää laskua verotuksesta.
Edustusmenoista voi vähentää puolet ja arvolisäveroa ei lasketa summaan. Näin ollen esimerkiksi 114 euron illallisesta voit siis vähentää 50 euroa (ravintolaruuan alv. 14 %). Edustusmenoiksi lasketaan myös edustusmatkat ja -tilaisuudet, edustuslounaat ja illanvietot yrityksen nimissä. Myös yritysten väliset pienimuotoiset lahjat voi vähentää verotuksesta.
Pikkujoulut ja henkilöstötilaisuudet voi vähentää verotuksesta
Yritykset järjestävät erilaisia henkilöstötilaisuuksia, kuten pikkujouluja ja kesäjuhlia työntekijöiden palkitsemiseksi ja yhteishengen kasvattamiseksi. Näiden tilaisuuksien järjestely- ja tarjoilukulut on mahdollista vähentää verotuksesta niin kauan kun tilaisuudet ovat työnantajan järjestämät, niihin on kaikkien mahdollisuus osallistua, ne ovat “tavanomaiset” ja kustannukset ovat kohtuulliset.
Vähennä yrityksen verotuksesta eläke- ja vakuutusmenot
Yrityksen kannattaa vakuuttaa toimintaansa jo pelkästään verovähennysten takia. Yritys voi vähentää verotuksesta myös yrittäjäeläkemaksun (YEL) ja tiettyyn rajaan asti vapaaehtoisia eläkemaksuja. Tapaturmavakuutus kuuluu myös verovähennettäviin kuluihin. Muut kuin toiminimiyrittäjät voivat vähentää verotuksesta myös yrittäjän henkivakuutuksen.
Lisää yrityksen koulutuskulut verovähennyksiin
Verottaja haluaa tukea yritysten, sen henkilökunnan ja yrittäjän kouluttautumista mahdollistamalla koulutuskulujen vähentämisen verotuksesta. Tällaisia kuluja voivat olla osallistumismaksut tilaisuuksiin, matkakulut ja kurssimaksut. Voit myös vähentää kuluja messuvierailuista ja konferensseista, joihin yrittäjä tai henkilökuntaa osallistuu. Koulutusten ja opintomatkojen kulujen vähennyksiä tehdessä kannattaa olla tarkkana, säilyttää kuitit ja huolehtia koulutussuunnitelmasta kirjanpitoa varten.
Yrityksen on mahdollista hakea myös koulutusvähennystä työntekijöiden osallistuessa palkallisiin koulutuksiin tai valmennuksiin. Tämä on ikään kuin korvaus yritykselle siitä ajasta, jolloin työntekijät eivät ole tuottavassa työssä. Koulutukset liittyvät tavallisesti ammatillisen osaamisen tai työhyvinvoinnin lisäämiseen. Lähtökohtaisesti verotuksessa vähennettävä summa on puolet koulutuspäivien laskennallisesta palkkakustannuksesta. Koulutusvähennyksen voi tehdä verotukseen vuosittain maksimissaan kolmelta päivältä työntekijää kohden ja koulutusten tulee perustua yrityksen koulutussuunnitelmaan. Koulutusvähennys verotuksessa koskee vain työntekijöitä, ei siis osakeyhtiön ainoaa omistajaa tai yksityistä elinkeinonharjoittajaa.
Ammattilehdet ja sanomalehdet on myös mahdollista vähentää verotuksesta. Tämä koskee myös nettiversioita ammatin kannalta hyödyllisiin julkaisuihin.
Lainojen korkojen vähentäminen verotuksesta
Yrityksen lainojen korot voi vähentää verotuksesta. Tämä kannattaa ottaa huomioon kun lasket todellisia kustannuksia luotoille pelkän korkoprosentin lisäksi. Luoton kustannukset eivät välttämättä olekaan niin kovia, kun voit vähentää ne veroista. Jos yritys kuitenkin joutuu maksamaan maksujen viivästymisestä korkoa, ei niitä voi vähentää. Yritys ei voi vähentää myöskään rangaistuksenomaisia maksuja, kuten viivästysmaksuja, sakkoja, yliopeussakkoja tai muita seuraamusmaksuja.
Tee hyvää ja säästä veroissa
Jos yrityksesi haluaa tukea hyvää tarkoitusta ja lahjoittaa yleishyödylliselle yhdistykselle, voit vähentää näitä kuluja verotuksesta. Vähennystä voit tehdä vuositasolla maksimissaan 850 eurosta vastaanottajaa kohden. Mikään ei estä kuitenkaan tukemasta useampaa yleishyödyllistä kohdetta. Voit tukea mitä tahansa hyväntekeväisyysjärjestöä, jolla on toimintaa Suomessa tai vaikkapa yrityksen toimialaa lähellä olevaa opiskelijajärjestöä tai paikallista urheiluseuraa.
Jos puolestaan haluat tukea poliittista toimintaa, on hyvä muistaa, että siihen lahjoitettua tukea ei ole mahdollista vähentää verotuksesta.