Yrityskaupan rahoitus

Yrityskaupan rahoitus mietityttää? Pohditko yrityksesi laajentamista ostamalla jo valmiin yrityksen tai ryhtymässä yrittäjäksi ostamalla jo olemassa olevan yrityksen? On hyvä tietää myös erilaisista vaihtoehdoista, joita markkinoilla on yrityskaupan rahoittamiseksi.

Yrityskaupan rahoitus

Hae Siltarahaa

Täytä y-tunnuksesi niin näet millaisia lainavaihtoehtoja tarjoamme sinulle

Laske laina

Y-tunnuksen mukainen yrityksen nimi

Kuukausierä 1010 €/kk Kokonaismäärä 6600
Tarvitset lainallesi 1 henkilön takauksen.
Jatka lainahakemukseen

Yrityskauppa on usein riskittömämpi vaihtoehto verrattuna uuden yrityksen perustamiseen. Onnistumiseen vaikuttavat esimerkiksi ostettavan yritystoiminnan kannattavuus, kauppahinta, rahoitusrakenne, markkinatilanne sekä se, miten ostaja kykenee ottamaan ostettavan yrityksen liiketoiminnan haltuunsa. Usein ostaja saa yrityskaupan kautta valmiin asiakaskunnan ja kassavirran. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia tapoja rahoittaa yrityskauppa.

Onko olemassa olevan yrityksen ostaminen kannattavaa?

Se, kannattaako olemassa olevan yrityksen ostaminen, on aina tapauskohtaista. Tässä on listattuna muutamia asioita, jotka puoltavat jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista silloin kun yritys pohtii toisen yrityksen ostamista:

Oman yrityksen sijaan jo toiminnassa oleva yritys?

Yrittäjyys houkuttaa, mutta kannattaako perustaa kokonaan uusi yritys, vai etsiäkö yrittäjä, joka on valmis myymään yrityksensä. Monet yrittäjät saattavat etsiä työlleen jatkajaa eläkeiän koittaessa tai monet muut syyt saattavat kannustaa yrityksen omistajaa tai omistajia myymään.

Olemassa olevan yrityksen ostamiseen saattaa toki liittyä myös riskejä, kuten:

Mistä yrityskaupan rahoitus?

Yrityskaupan rahoittaminen on mahdollista toteuttaa usealla eri rahoitustavalla, mutta yleensä rahoitus muodostuu eri rahoitusmuotojen yhdistelmästä. 

Rahoituksen järjestymiseen vaikuttaa esimerkiksi:

Edellytyksenä rahoituksen järjestymiselle on se, että hanke on suunniteltu hyvin, ja että riskit on otettu huomioon. Yrityskaupan rahoitusta varten otettu laina tulee pystyä maksamaan pois yrityksen tulevaisuuden kassavirroista. Yrityskauppa voi tarkoittaa joko liiketoimintakauppaa tai osakekauppaa.

Oma pääoma yrityskaupan rahoittamiseksi

Riittävä omarahoitusosuus on usein edellytys yrityskaupan toteutumiselle. Omarahoitusosuus on yleensä vähintään 20 prosenttia yrityskaupan loppusummasta, mutta tyypillisesti rahoittajat kuitenkin edellyttävät vähintään 30 prosentin omarahoitusosuutta.
Omarahoitusosuuden kattamisessa tulee osittain käyttää ostajan omia säästöjä. Koko omarahoitusosuutta ei kuitenkaan tarvitse kattaa säästöillä, vaan omarahoitusosuus voidaan osittain kattaa myös esimerkiksi Finnveran yrityksen ostajalle myönnettävällä henkilökohtaisella yrittäjälainalla.

Yrityskaupan rahoitus Finnveran avulla

Finnvera on Suomen valtion omistama julkisrahoitteinen erikoisrahoitusyhtiö, joka tarjoaa erilaisia lainatuotteita ja palveluita yrityksille.  Finnveran pääasialliset yritysrahoituksen tuotteet ovat lainantakaukset, joiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat myös yrityslainat ja yrittäjälaina. 

Finnveran rahoitusvaihtoehdot ovat yleensä edullisin tapa rahoittaa yritystä. Yrityskaupassa Finnveran tuotteet eivät voi toimia ainoana rahoitusmuotona, vaan niiden lisäksi vaaditaan aina myös muita rahoitusmuotoja, kuten omaa pääomaa ja yrityslainaa.

Finnveran lainantakaus määritellään aina tapauskohtaisesti, mutta takausosuus on yleensä 50-80 prosenttia lainan kokonaismäärästä. Finnvera myöntää lainantakauksia ainoastaan yli 10 000 euron suuruisille lainoille. Finnveran yrittäjälaina on yrittäjälle itselleen henkilökohtaisesti myönnettävä vakuudeton laina. Yrittäjälainoja myönnetään tyypillisesti liiketoiminnan aloittamiseen tai kehittämiseen, mutta niillä voidaan kuitenkin kattaa myös osa yrityskaupan rahoituksesta. Yrityskaupassa yrittäjälainaa voidaan hyödyntää omarahoitusosuuden ja yrityslainan lisäksi kauppasumman kattamisessa.

Pankkilaina

Pankkilaina on myös yksi vaihtoehto rahoittaa yrityskauppa. Pankin tarjoama laina voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton laina. Vakuudelliseen lainaan on mahdollista saada hieman edullisempi korko, mutta vakuusjärjestelyt vaativat usein pidempiä lainaneuvotteluita. Lisäksi pankkilaina vaatii usein tarkkoja laskelmia ja esimerkiksi rahoituslaskelmaa.

Yrityslaina yrityskaupan rahoittamiseksi

Yrityslaina on tyypillinen rahoitusmuoto yrityskaupan rahoittamisessa. Yrityslaina on yleensä vakuudeton laina, jolla voidaan rahoittaa yrityskauppa joko kokonaan tai osittain. Yrityslaina lasketaan maksettavaksi ostettavan yrityksen tulevien kassavirtojen avulla.  

Siltarahan yrityslaina on kätevä tapa hoitaa yrityskaupan rahoitus. Saat lainapäätöksen nopeasti ilman turhaa byrokratiaa ja näet lainan kulut ja lyhennykset kätevästi etukäteen ja voit siten suunnitella yrityksesi taloutta niin kuukausi- kuin vuositasolla.

Yrityksen myyjä rahoittajana

Myös yrityksen myyjän eli omistajan tarjoaman rahoituksen hyödyntäminen on mahdollista tilanteissa, joissa ostaja ei kykene saamaan rahoitusta yrityskauppaa varten yrityslainan ja henkilökohtaisen lainan sekä oman rahoituksen yhdistelmällä. 

Nykyään yhä useammin yrityksen myyjä voi toimia yrityskaupan rahoittajana, esimerkiksi myöntämällä kauppahinnalle maksuaikaa tai antamalla vakuuksia pankista haettavaa lainaa varten. Joissakin tapauksissa myyjä saattaa haluta jäädä osakkaaksi myymäänsä yritykseen, jolloin ostaja tarvitsee vähemmän rahoitusta, ja hyötyy myös yritykseen jäävästä ammattitaidosta ja kokemuksesta.