Toiminimen palkka – mitä ottaa huomioon yksityisotossa?

Toiminimiyrittäjä elää laskuttamastaan työstä. Varsinaista palkkaa ei toiminimiyrittäjä, eli virallisemmin yksityinen liikkeenharjoittaja, kuitenkaan voi itselleen maksaa. Toiminimiyrittäjän elanto muodostuu sen sijaan yksityisotoista eli yksityisnostoista, joka voidaan rinnastaa palkkatuloon työntekijällä.

Tässä alla on kuvattuna asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun mietit paljonko toiminimiyrittäjänä voit ottaa firman tuotoista omaan käyttöösi. Toisin kuin palkkatyössä, sinulla itselläsi on yrittäjänä enemmän vastuuta asioiden hoitamisesta oikein.

Toiminimen palkka eli yksityisotto

Se miten toiminimiyrittäjä pääsee nauttimaan työnsä tuloksista, tapahtuu nostamalla yrityksen tililtä itselleen yksityisottoja. Nämä tilisiirrot yrityksen tililtä yksityistilille vastaavat käytännössä palkkaa. Erilliset tilit eivät ole välttämättömiä, mutta ne helpottavat kirjanpitoa suuresti. Jos yrityksesi noudattaa yksinkertaista kirjanpitoa yksityisottoja ei tarvitse merkitä mihinkään, mutta suositeltavaa se toki on. Se nimittäin helpottaa esimerkiksi kun lasket verotettavia omia tuloja tai hoidat yrityksen kirjanpitoasioita. Voit tehdä yksityisottoja niin paljon ja usein kun haluat ja tilillä riittää katetta, mutta muista jättää rahaa myös veroihin ja muihin yrityksen kuluihin. 

Jos toiminimiyrityksessä on työntekijöitä, heille maksetaan palkkaa normaalien palkanmaksusääntöjen mukaan. Muistathan kuitenkin, että et voi maksaa palkkaa omalle puolisollesi tai alaikäisille lapsille. Lue lisää työntekijän palkkaamisesta.

Onko toiminimen palkka yrityksen kulu?

Yksityisen liikkeenharjoittajan tulos on käytännössä toiminimiyrittäjän palkka. Kun mietit toiminimiyrityksen tulosta, siinä pitää ottaa huomioon yrityksen tulot ja kulut. Tuloja ovat esimerkiksi asiakkailta laskutettavat työt tai myyntituotto. Kuluja puolestaan ovat kaikki yrityksen pyörittämiseen liittyvät menot, hankintakulut ja työntekijöiden palkat. Itse toiminimiyrittäjän itselleen nostama palkka, eli yksityisotot eivät ole kirjanpidossa yrityksen kulua. Ne eivät siis kirjanpidollisesti vaikuta yrityksen tulokseen.

Miten toiminimen palkasta maksetaan verot?

Kuten mainittua, koko toiminimiyrityksen tulos on sinulle yrittäjänä henkilökohtaista tuloa. Tämä tarkoittaa yrityksen pyörittämisen kulujen, investointien ja verojen jälkeen jäävää summaa. Toisin kuin palkkatyöstä, työnantaja ei tilitä veroja puolestasi verottajalle vaan sinun on huolehdittava itse veroistasi. Tämä tapahtuu ennakkoverojen kautta.

Lähtökohtaisesti maksat yrityksesi tuloksesta tuloveroa etukäteen. Summa sinun pitää itse arvioida ennen tilikautta ja helpoiten haet ennakkoveron määrän sähköisesti OmaVero-palvelussa. Verottaja lähettää sinulle ennakkoveromaksut postitse ja verot maksetaan erissä pitkin vuotta. Voit katsoa tulevat ennakkoveroerät helpoiten OmaVero-palvelusta.

Yrityksen tulosta voi olla vaikea arvioida etukäteen ja tilanteet muuttuvat. Siksi on hyvä pitää kirjaa yrityksen tuloista ja menoista, mikä auttaa varautumaan myös ennakkoveromaksuihin. Jos olet maksanut arviota enemmän ennakkoveroa ja yrityksesi tulos ei olekaan vastannut arviota, tulet saamaan veronpalautusta. Jos puolestaan olet arvioinut tuloksen liian liian alhaiseksi, joudut maksamaan jäännösveroa.

Ennakkoveromaksuihin voi vaikuttaa myös kesken tilikauden. Parhaiten homma hoituu kirjautumalla OmaVero-palveluun, missä voit täsmentää arviotasi ja tehdä muutospyynnön. Jos siis kassakone käykin arvioitua paremmin, voit varautua maksamalla enemmän ennakkoveroa. Sama toisin päin, miksi maksaa veroja jos yrityksellä ei olekaan tuottoa arvion mukaan. Toki saat ylimääräiset verot palautuksena, mutta rahaa tarvitaan luultavasti aiemmin.

Kannattaa ottaa huomioon, että toiminimestä saatu palkka, eli yksityisotot vaikuttavat kaikkiin tuloihisi. Jos siis olet myös palkkatyössä yrittäjyyden lisäksi, saattaa verojen määrä tuntua kovalta kun ne lasketaan tulona palkkatyön ansioiden päälle.

Toiminimiyrityksen rahat ovat siis sinun rahojasi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että verottaja haluaa aina omansa. Kun nostat toiminimen rahoja itsellesi omaan käyttöön, varmista että yrityksen tilillä on riittävästi rahaa ensinnäkin arvolisäveroon ja itselläsi ennakkoverojen maksuun. Ja maksat ennakkoveroa riittävästi, sillä mätkyjä ei ole koskaan kiva maksella.

Esimerkki: Ota tämä huomioon toiminimen palkkaa miettiessäsi

Yrityksen ja oman taloutesi suunnitteluun sopii hyvin seuraava esimerkki kuukausitasolla. Tämä antaa mallin paljonko voit tehdä yksityisottoja kestävän talouden pyörittämiseksi toiminimiyrityksessä. 

Laskutat asiakkailta kuukausittain 6200 euroa (5000 euroa + alv 24 %). Tästä summasta yrittäjän kannattaa siirtää sivuun (vaikkapa erilliselle alvitilille) heti 1200 euroa arvonlisäveron maksua varten. Tämä ei koskaan ollut sinun rahaasi ja verottaja lähettää sinulle laskun arvolisäveroista. 

Yrityksen tilille tästä summasta jää siis 5000 euroa. Jos kuukausittaiset kulut työvälineistä, toimitiloista, rahoituseristä ja muista kuluista ovat esimerkiksi 800 euroa, jää käytettäväksi 4200 euroa

Yrityksen tulos tuottojen ja kulujen jälkeen on nyt kuukaudessa siis 4200 euroa. Tämän summan voit halutessasi siirtää yksityisnostona omalle tilillesi. Selkeyden vuoksi tilisiirtoon kannattaa merkitä viestikenttään “yksityisnosto”, niin pysyt paremmin kirjalla summista. 

Muista kuitenkin, että verottaja tulee lähettämään sinulle ennakkoverolaskun ja sinun tulee varata siihen rahaa. Yrittäjänä sinun pitää myös maksaa itse YEL-vakuutusmaksut, mihin kannattaa varata riittävästi rahaa. Lue lisää yrittäjän eläkkeestä.

Huolehdi toiminimiyrityksen taloudesta ja pidä kirjaa yksityisotoista

Toiminimiyrityksessä omat ja firman tulot ja kulut menevät helposti sekaisin. Netistä löytyy helppoja ja edullisia tapoja pitää kirjaa kuiteista, tuloista ja menoista. Tärkeää on myös huolehtia laskutuksen toimivuudesta ja siitä, että tilillä löytyy riittävästi katetta kuukausittaisiin tai yllättäviin menoihin.

Toiminimen palkka-asioissa säästöä syntyy myös käyttämällä kirjanpitäjän palveluita. Saat ohjeita verovähennyksiin ja säästät aikaa ja vaivaa. Pystyt myös keskittymään yrityksesi kannalta oleellisiin asioihin, eli tienaamaan yrityksellesi rahaa. Lue lisää kirjanpitäjän valinnasta.

Varmista toiminimiyrityksen kassanhallinta

Jos pääset laskuttamaan asiakasta vasta myöhemmin ja toiminimiyrityksen kassassa ei ole akuutteihin tarpeisiin rahaa, on helppo ja nopea ratkaisu Siltarahan yritysluotto toiminimiyrityksille. Parhaiten yritysluotto toimii silloin kun laina pystytään maksamaan takaisin melko nopeasti. Lue lisää Siltarahan yrityslainasta toiminimelle

Lainalaskuri henkilöyhtiölle tai toiminimelle

1000 € 10 000 €
Kuukausierä:
Kokonaismäärä: