Kulutusrahoitus muutoksen ajassa

Kuluva vuosi on ollut pörssiosakkeille haastava. Syksyn aikana nousu on viimeistään kääntynyt laskuksi ja siten parin viime vuoden aikana syntyneen listautumisbuumin jälkihöyryissä listautuvien yritysten on ollut vaikea saada läpi antimyyntejään. Jotkut annit, mm. Restamax, ovat suorastaan peruuntuneet.

Lisäksi viime viikkojen aikana on tullut uutisia, joiden mukaan lähes kaikki viime aikoina pörssiin listatut yritykset ovat osoittautuneet surkeiksi sijoituksiksi. Näiden signaalien myötä voidaan jo lähes varmasti todeta listautumisikkunan sulkeutuneen toistaiseksi. Mikäli pörssien alamäki jatkuu, niin seuraavaa listautumisaaltoa saataneen odottaa taas vuosikausia. Aika näyttää kuinka käy.

Kulutusrahoitus nosteessa

Yksi toimiala, joka on ollut myös Suomessa huomattavan kovassa nosteessa, on kulutusrahoitus. Suuri yleisö mieltää toimialan pikavippaukseksi, vaikka ala on kovasti yrittänyt mainettaan puhdistaa ja kertoa, että kysymyksessä on laajasti kulutusrahoitus eikä vain pienien summien lainaaminen muutamiksi viikoiksi. Yhtä kaikki, näihin päiviin asti kulutusrahoitus on Suomessa ollut niin rajussa nosteessa, että tänne ollaan tultu myöntämään kuluttajille luottoja aina naapurimaita myöten. Tunnettuna esimerkkinä mainittakoon vaikka norjalainen Bank Norwegian, joka kuuluu samaan konserniin suomalaisillekin hyvin tutun lentoyhtiö Norwegian Airin kanssa.

Lakimuutos tuloillaan

Tämä kaikki on kuitenkin nyt muuttumassa. Näinä päivinä odotetaan uutta kuluttajaluottolakia, jonka myötä nykyinen toiminta jää historiaan ja yritykset joutuvat totuttautumaan maksimissaan 30 prosentin korkotasoon antolainauksessaan. Kun huomioi vielä, että talous alkaa yskimään ja siten luottotappiot tulevat kautta linjan kasvamaan, niin jatkossa kulutusluotottajista tulevat pärjäämään ainoastaan riittävän suuret, tehokkaat ja mieluiten pankkiluvan alla operoivat tahot. Pienemmät ja kustannustehottomat yritykset tulevat kuolemaan pois tai sulautumaan muihin. Niiden luottokannat on helppo realisoida tehokkaammin toimiville tahoille ja sammuttaa sitten valot.

Näihin päiviin asti mm. Kauppalehti on jaksanut kirjoitella pikavippaajien huimista voitoista, mutta uusi laki tulee viimeistään muuttamaan tilanteen täysin. Pörssi on reagoinut muuttuviin olosuhteisiin ja toimialan kiristyvään kilpailuun jo etupainotteisesti, eli hinnoitellut tulevaisuuden. Suomalaisten kulutusluotottajien kruununjalokiven, Frankfurtin pörssiin listatun Ferratum Oyj:n pörssikurssista on viimeisen vuoden aikana sulanut nopeasti noin puolet ja markkina-arvo näyttää tällä hetkellä olevan enää himpun yli 200 miljoonaa euroa.

Finanssialan sääntely tiukentuu koko ajan

Vielä kun huomioi, että pörssiyhtiöiden ja finanssialan säänneltyjen yhtiöiden tulee tästä vuodesta eteenpäin siirtyä luottotappioiden arvioinnissaan IFRS 9:n mukaisesti ennakoivaan käytäntöön, tulee varautumisesta etupainotteista ja mielellään konservatiivista, jolloin luottotappioita vaaditaan varattavaksi enemmän tai vähintään odotetusti eikä päinvastoin. Tämä tulee asettamaan entisestään painetta tuloksen muodostukselle. Vaikka kulutusluotottaja ei olisi pörssiyhtiö, eikä Finassivalvonnan reguloima, sijoittajien voi kuvitella asettavan tiukempia vaatimuksia myös tällaisille yhtiöille ja niiden tuloksen raportoinnille vertailuvuudenkin vuoksi.

Kuluttajaluototuksen murros

Mikäli uusi laki tulee voimaan odotetusti tarkoittaa se kovia aikoja sopeutumattomille kulutusluotottajille. Niiden tulee hakea toimintaansa uusia “kivijalkoja”. Tämä voi tarkoittaa uusia ja tehokkaampia tapoja tarjota kulutusluototusta digitaalisesti, jolloin luotonmyöntämisen kulutehokkuus paranee riittävästi ja tarjonnan kattavuus riittää toiminnan kannattavaan pyörittämiseen.

Toisena mahdollisuutena on laajentua yritysrahoituksen puolelle. Jotkut edistyneemmät alan toimijat ovatkin jo tehneet näin.  Yritysrahoitus on ja tulee jatkossakin olemaan vahvassa kasvussa ja murroksessa. Muun muassa laskurahoitus/factoring on räjähtävän kasvun vaiheessa. Näin yritysrahoitukseen, yrityslainojen myöntämiseen ja laskurahoitukseen sekä leasingrahoitukseen keskittyminen mahdollistaa kannattavan toiminnan ylläpitämisen, ja voi olla hyvä vaihtoehto kulutusluotottajille uuden lain aikakaudella.

Siltaraha toimii vain yritysrahoitusmarkkinoilla. Tututustu tuotteisiimme www.siltaraha.fi