Mitä tulevaisuus, vuosi 2023 tuo tullessaan?

Uusi vuosi koittaa taas, tällä kertaa vuosi 2023. Koko 20-vuosikymmen on toistaiseksi ollut huomattavan erikoinen, epävarma ja synkkäkin. Ensin tuli korona, sitä jatkui intensiivisesti vuoden 2022 keväälle asti. Hieman oltiin jo huokaisemassa helpotuksesta, niin alkoivatkin jo sotilaalliset operaatiot Venäjän ja Ukrainan välillä. Niitä on jatkunut näihin päiviin asti, eikä helpotusta tai loppua näytä olevan lähellä.

Samoihin aikoihin sotilaallisten operaatioiden aikaan alkoi lännen pakotetehtailu Venäjää vastaan, ja tällä on ollut kansalaisille suuria vaikutuksia. Ei pelkästään Venäjällä, vaan myös lännessä. Vastaavasti Venäjä on pysäyttänyt kaasutoimitukset länteen ja nyt päällä on energiapula. Ties mitä tulevaisuus vielä tuokin tullessaan. Suomen ja Ruotsin Nato-prosessikin on juuttunut tukevasti eritoten Turkin ratifioinnin viivyttelyyn.

Taloudessa kylmää kyytiä

Taloudessa kyyti on ollut yhtä lailla jäätävää. Pörssikurssit ovat pudonneet. Korot ovat nousseet. Kuluttajaluottamus pudonnut pohjamutiin. Asuntomarkkinat jäätyneet. Ennen kaikkea pitkään kuolleeksi ilmiöksi lähes luultu inflaatiokin on voimistunut ennätysmäiseksi. Ekonomistit odottavat inflaation kyllä nyt sitten hiipuvan jatkossa nopeastikin, mutta niinhän ne ovat ennustaneet kaikkea muutakin. Nähtäväksi jää. Ainakin keskuspankit ovat nyt pyrkineet hillitsemään inflaatiota koronnostoilla, mikä niiden tehtävä kuuluisi kaiketi ollakin. Elvytyspaketteja kuitenkin taas vingutaan pelastamaan taantuva talous.

Ehkäpä ihmisille kuitenkin on hyväksi myös välillä hiljaisempi talouden kausi. Pitäisi hiljalleen opetella elämään ajatuksen kanssa, että voimakas talouskasvu ja ihmiskunnan kasvu muutenkaan, ei jatku ikuisuuteen samalla lailla. Maapallomme ei tästä kasva. Ihmiskunta on paisunut jo sen verran suureksi, että luonto alkaa korjata ongelmaa. Kiina koitti taistella koronaa vastaan pitkään rajuilla eristystoimilla, mutta nyt eristyksiä purettaessa tartunnat ovat taas räjähtäneet käsiin. Rokotteiden osaltakin informaatio on vähintäänkin epäselvää, sillä rokotteista huolimatta koronaa on sairastettu todella paljon. Ikään kuin mitään vaikutusta ei olisi ollutkaan. Toki pääasiallinen viesti on, että rokotteiden ansiosta tauti on lievempi kuin ilman. Tiedä häntä.

"Toivossa on hyvä elää"

Yhtä kaikki, vuosi 2023 alkaa suuren epävarmuuden vallitessa maailman tilanteesta ja talouden osalta. Listaan voisi lisätä myös koronatilanteen. Keskitytään kuitenkin edellisiin. Maailman tilanne tulee jatkumaan epäselvänä. Sota jatkuu, se on selvä, mutta tuleeko konflikti laajenemaan uusille alueille, jopa Euroopan sydänmaille? Tuleeko Kiina mukaan muodossa tai toisessa. Yhdysvallat seuraa tilannetta ja antaa aseapua. Näillä pohdinnoilla ollaan pikemminkin menossa syvemmälle sotaan kuin saamassa sille päätöstä. Toivotaan, ettei näin lopulta sitten ole. Talouden osalta pitkälle riippuu siitä, miten sota jatkossa vaikuttaa, ja saadaanko inflaatio sekä korkojen nousu kuriin. Osakemarkkinoille povataan jo nousua, mutta toki kirjoittelijoilla on oma lehmäkin ojassa. Kunnon romahdustahan ei ole vielä nähty, lähiajat osoittanevat, onko edessä vielä lisää kylmää kyytiä vai alkaako jo toipuminen. Ainakin keväälle on odotettavissa vahvat osinkovirrat, eli arvosijoittajille positiivista uutista. Kuluttajaluottamus on saavuttanut synkimmät lukunsa, eli olisiko kevät jo positiivisuuden ja auringonpaisteen aikaa. Kaikki tämä jää nähtäväksi, mutta vanha sanonta antaa hyvän ohjenuoran: ”toivossa on hyvä elää”. Eli kaikesta huolimatta hyvää uutta vuotta 2023!