Eveliinan kuulumisia – Lämpimät joulukuiset terveiset

Marraskuun loppupuoli ja joulukuun alku vierähtivät vauhdilla Etelä-Afrikan leirillä. Leirin alussa tuntui olevan kaikenlaista pientä alkukankeutta, sillä Etelä-Afrikan olosuhteet pääsivät hiukan yllättämään leiriporukkamme. Heti alkajaisiksi saavuimme iltasella majapaikkaan juuri monta tuntia kestävän sähkökatkon aikaan. Siinä
majoittuessamme puhelimiemme valon kajastuksessa epäonnisesti nyrjäytin myös nilkkani majapaikkamme pihamaalla. Muutaman tunnin kestävät sähkökatkot osoittautuivat toistuvan koko leirimme ajan, jopa useita kertoja päivässä, vaikuttaen enemmän tai vähemmän arkirutiineiden muodostumiseen, kuten ruoanlaittoon ja
tietokonehommien tekoon.

Sopeutumista helteeseen

Tuolla maapallon toisella puolella marras-ja joulukuu ovat kevätkuukausia. Paikalliset kertoivat, että juuri leirimme aikaan Etelä-Afrikassa sattui olemaan poikkeuksellisen lämmintä. Jopa heillä oli tuskasteltavaa lämpötilojen kanssa. Keskimäärin lämpöä Potchefstroomissa oli päivisin 35 astetta, jolloin keskipäivän aikaan urheilukentällä uskaltaisin veikata olleen lähes 50 celsiusastetta lämmintä. Kovan helteen takia siirsimme päivittäisiä harjoitusaikoja aikaisemmaksi aamuun ja myöhemmäksi iltaan, jotta saimme hiukan inhimillisemmät lämpötilat juoksutreeneille.

Harjoittelua kansainvälisessä seurassa

Ensimmäinen leiriviikko sujui osaltani olosuhteisiin totutellen ja samalla nyrjähtänyttä nilkkaa kuntouttaen. Kuntoutuksen takia ensimmäisen viikon juoksutreenit täytyi vaihtaa korvaavaksi pyöräilyksi tai aerobiseen tekemiseen crosstrainer-laitteella. Se ei onneksi paljoa haitannut, sillä tämän syksyn yhtenä harjoitusteemana on ollut kestävyyden parantaminen ja korvaava harjoittelu tuki tuota oikein mainiosti. Potchefstroom onkin hyvin ihanteellinen paikka kestoharjoittelulle, sillä se sijaitsee 1400 metrin korkeudessa merenpinnan tasolta. Tuossa korkeudessa pystyy hyvin tekemään kestoharjoittelun lisäksi myös kovempia maitohappovetoja, joita tarvitaan etenkin keskimatkoilla.

Onneksi hyvän huollon ja kuntoutuksen ansioista onnistuin palaamaan juoksutreeneihin jo viikon korvaavan harjoittelun jälkeen. Samaan aikaan Potchefstroomissa leireili myös paljon muita eurooppalaisia keskimatkojen juoksijoita. Pääsin tekemään hyvän ratajuoksutreenin isossa kansainvälisessä porukassa, jossa oli mukana kymmenen juoksijaa jopa yhdeksästä eri maasta. Samalla olikin hyvä mahdollisuus, niin urheilijoiden kuin valmentajien kesken, vaihtaa ajatuksia harjoittelusta ja oppia uutta.

Neljän viikon intensiivisen leirijakson jälkeen on tuntunut ihanalta päästä palaamaan takaisin omaan kotiin ja fiilistelemään tulevaa joulua. Hiukan kevennetyn matkaviikon jälkeen on aika tehdä kaksi tiukempaa viikkoa ja palata sitten heti vuodenvaihteessa takaisin Etelä-Afrikan lämpöön hallikautta valmistelevan harjoitusjakson kimppuun.
Treenin tiimellyksessä on kuitenkin hyvä muistaa pysähtyä nauttimaan hetkeksi myös joulun rauhasta ja läheisten seurasta.

Toivotankin sinulle ihanaa joulun aikaa sekä terveyttä ja menestystä uudelle vuodelle 2024!