Lainakuntoon kesäksi

Kesäkuntoon, mutta entäs lainakuntoon? Kevään tullen ihmisillä on tapana puhua, että kesäksi pitäisi päästä niin sanottuun rantakuntoon. Käsitettä ei liene erityisen tarkkaan määritelty, mutta jokainen ymmärtää sen tarkoittavan joidenkin kilojen pudottamista mielellään kriittisiksi katsotuilta kohdilta, jotta näyttäisi hyvältä uimapuvussa rannalla. Yhtiöidenkin olisi hyvä miettiä itsensä pistämistä ”lainakuntoon”, eli asioiden hoitamista siten, että tarvittaessa on rahoitusta saatavilla pankeilta tai muilta lainaa tarjoavilta yhtiöiltä. Jokaiselle yrittäjälle pitäisi olla selvää mitä tällä tarkoitetaan, mutta käytännössä kaikki eivät hoida asioitaan säntillisesti ja luottamuksen rakentamista tukevasti. Alla hieman neuvoja miten järjestää asiansa lainanmyöntöä puoltavalle mallille.

Huolehdi luottotiedoista

Tärkeintä on pitää huolta luottotiedoista. Tänä päivänä tietokannoista näkyy lähestulkoon kaikki mitä yrityksen/yrittäjän taloudenpidossa tapahtuu. Perintätoimistojen tuottama informaatio on heti lainanantajien käytössä ja maksuviiveseuranta on lähes reaaliaikaista. Siten, laskut kannattaa todellakin maksaa ajoissa ja mikäli jotain on päässyt lipsahtamaan perintään, niin viimeistään tuolloin on jo todella kiire. Yrityslainoittajat eivät pidä maksuviiveistä. Mikäli perintäkään ei saa yrittäjää maksamaan, niin velkomustuomion saaminen käytännössä tekee lainansaantihaaveet tyhjiksi. Vaikka onkin tuskallista kireän rahatilanteen oloissa maksaa henkilökohtaisilla varoilla yrityksen laskuja, niin strategisesti se voi olla hyvinkin järkevää, jos näin saa pelastettua yrityksen luottotiedot.

Yrityksen taloudellinen tila

Maksukäyttäytymisen lisäksi yritysluotottajat seuraavat tarkkaan yrityksen taloudellista tilaa. Kannattaa pyrkiä tekemään edes pientäkin voittoa, jotta myös lainansaantiin on paremmat mahdollisuudet. Vaikka olisi kuinka startup-tyyppinen yritys ja ajatus on tehdä voittoja joskus myöhemmin, niin omat pääomat tulee pitää vahvalla tasolla negatiivisen jakson yli ja KAIKILLE yrityksille tarkka kulujen seuranta on hyvin tärkeää. Tietenkään välttämättömistä, liiketoimintaa tukevista kuluista ei voi tinkiä myös tuloksen kärsimättä, mutta tosiasia on että lähestulkoon jokaiseen yritykseen mahtuu paljon turhia kuluja, jotka karsimalla voisi kääntää tappion voitoksi.

Kirjanpito kuntoon

Lopuksi, yrityksen kirjanpidon hoitoon ja ajantasaisuuteen sekä tositeaineiston ojennuksessa pitäminen on ehdottoman tärkeää. Mahdollisten yrityskauppojen ja verotarkastusten tilanteessa siisti ja täydellisesti arkistoitu aineisto on erittäin kovaa valuuttaa, eikä siitä todellakaan ole haittaa myöskään lainaa hakiessa ja lainakuntoon pääsemisessä. Omat ja yrityksen rahat on tärkeä pitää erillään.

Hyvää kesän odotusta toivottelee Siltarahan poppoo!