Matkailu avartaa

On taas se aika vuodesta, kun ollaan kesälomien kynnyksellä. Suomalaisittain se on yleensä tarkoittanut vilkasta matkailun aikaa, ja aiemmin ennen kaikkea ulkomaanmatkailun aikaa. Perinteisesti hyvin suuri osa suomalaisia on lähtenyt kesälomien aikana ulkomaan reissulle. Nyt korona on muuttanut kaiken jo toisena kesänä peräkkäin.

Tällä hetkellä kun katsoo, minkälaisia koronalukemia Suomessa esiintyy, ja suhteuttaa niitä päällä oleviin matkustusrajoitteisiin, niin linja vaikuttaa melko kovalta useimpiin muihin Euroopan maihin verrattuna. Maahan pääseminen vaatii paitsi negatiivisen testituloksen, niin lisäksi joko omaehtoisen karanteenin tai uuden negatiivisen testituloksen kolmen päivän päästä. Jokainen ymmärtää, että eipä turisteja juuri tarvitse ulkomailta odottaa, kun tällaiset ovat säännöt. Muutenkin valtaosa Suomessa käyvistä ulkomaalaisturisteista on täällä parin päivän reissulla, niin selvähän se on, ettei moinen testirumba houkuta. Paluutakin varten tarvitsee sitten taas omaan maahan palatessa todennäköisesti uuden testituloksen. Jossain vaiheessa on vaan helpompi todeta, että antaapa sitten olla ja matkustellaan myöhemmin.

Suomalaisille alan toimijoille, ja varsinkin pienyrittäjille, tilanne on haastava, mutta onneksi kotimainen matkailu korvaa aika hyvin menetettyjä turismituloja, paitsi ehkä Lapissa. Turismi on Suomessa kuitenkin hyvin pientä verrattuna oikeisiin turismista paljonkin tuloja saaviin maihin. Siitäkin johtuen voisi ehkä jopa ajatella, että rajut matkailurajoitukset sopivat hallinnon agendaan mitä mainioimmin. Ulkomaiset turistit ovat Suomessa, valtion mittakaavassa mitätön asia ja tulonlähde. Sen sijaan kesäisin suomalaisia on mennyt kuluttamaan eurojaan muihin maihin. Nyt toiveissa on, että kesämatkat peruutetaan ja valtio tienaa verotuloja, kun suomalaiset kuluttavat kesärientoihin Suomessa eikä ulkomailla. Muutamien ulkomaan turistien perään ei juuri itketä. Kokonaisuuden tasolla Suomen valtio varmasti voittaa rajoitusten ansioista. Näin sitä raadollisesti helposti tulee ajatelleeksi.

Valtaisat elvytysponnistelut ja patoutunut kysyntä, kun ihmiset eivät ole päässeet ulkomaille tuhlaamaan, onkin nyt sitten purkautumassa voimakkaan kotimaisen kysynnän muodossa kesälomien kynnyksellä. Kasvua ennustetaankin yleisesti nyt useamman prosentin voimalla. Toivottavasti ennusteet toteutuvat ja eurot satavat suomalaisten pienyrittäjien, nyt etenkin majoitus-, matkailu- ja ravitsemusalan yrittäjien kuivuneisiin laareihin. Suomalainen sinnikkyys ja tulevaisuuden usko ovat pitäneet toivoa yllä, ja nyt voi lopulta todeta, että eväät parempaan tulevaisuuteen ovat jopa koronan pahiten runtelemien alojen ulottuvilla. Siltaraha on osaltaan pyrkinyt auttamaan yrittäjiä tuskaisen korpivaelluksen yli tarjoamalla helposti ja nopeasti haettavia yrityslainoja, joiden avulla toivottavasti moni on päässyt pahimman yli ja uuteen kasvuun ja kannattavuuteen. Hyvää kesää kaikille!