Syksyä kohti

Kuluva kesä on ollut ennätyksellisen lämmin ja kuiva. Tyypillisesti Suomen kesänä aiemmin tunnettu vuodenaika on ollut pikemminkin sellainen, johon Välimeren maissa on enemmänkin totuttu. Elokuun alun viileämmät päivät tuntuivat jo heti syksyn saapumiselta, vaikka tavallisena kesänä nämä olisivat ns. normipäiviä. Onko muutos sitten tullut jäädäkseen, tai nouseeko helle tulevaisuudessa enemmän kun kalenterissa käydään kohti syksyä? Sen tulevat vuodet kertovat.

Tänä kesänä ei kuitenkaan ole suomalaisilta hellettä puuttunut. Tämä on sitäkin hienompi asia, kun pandemian takia ei ole päästy matkailemaan ulkomaille samaan tapaan kuin aikaisemmin. Nyt sellaiselle ei olisi juuri ollut edes tarvetta, ainakin jos ihan vaan lämmön perässä oli matkaillut. Suomen taloudelle ja matkailulle kesä on ollut myös erinomaisen antoisa. Ulkomaalaisia ei ole juuri näkynyt, mutta suomalaisia sitäkin enemmän. Rahakin on liikkunut reippaasti. Ihmiset ovat ostaneet kaikkea, tavaraa, palveluita, kesämökkejä, asuntoja, veneitä ja kaikkea mahdollista mitä vaan irti on saanut, kun kaikki ”revitään käsistä”. Tuntuu, että pulaa on kaikesta muusta kuin rahasta. Talouden ennustetaan kasvavan voimakkaasti nyt ja tulevaisuudessa. Koronapandemiasta on ollut taloudelle enemmän hyötyä kuin haittaa, vaikka eipä sitä moni olisi varmasti keväällä 2020 uskonut. Elvytys on vaan ollut niin ennätysmäistä, että rahaa jaetaan nyt ovista ja ikkunoista, ja ostettavasta on alkanut jo muodostua pulaa. Saa nähdä kauanko juhlat jatkuvat (tai kauanko juhlia jatketaan).

Koronan sivuvaikutukset - korot alhaalla, hinnat ylhäällä

Syksyä kohti siirtyessämme, siirrymme samalla kohti uutta normaalia. Korona on tullut näköjään jäädäkseen, eivätkä kaikki siitä suinkaan ole ollenkaan pahoillaan. Lääkeyhtiöille kysymyksessä on vuosisadan jackpot, ja tästä saadaan vuosikausia kestävä influenssan kaltainen vitsaus eri variantteineen, joita vastaan voidaan kehittää nopeasti uusia, monta kertaa piikitettäviä rokotteita. Voi vain kuvitella niitä miljardeja mitä pandemiataistelu tulevina vuosina nielee veronmaksajien rahoja. Uuteen normaaliin kuuluu myös jatkuva elvytys ja nollakorkoympäristö. Tätä onkin oikeastaan jatkunut jo finanssikriisistä 2008 lähtien yhä kiihtyvään tahtiin. Kaikki toimenpiteet ovat olleet ihan yhtä väliaikaisia, kuin erilaiset uudet verot ja EU:n eri tuki- ja elvytyspaketit. Elämme kiihtyvän velkatalouden aikaa ja siihen on syytä totutella, vai uskooko joku vakavissaan, että taloutemme kestäisi romahtamatta enää vaikka yhtäkkiä monta prosenttiyksikköä korkeampia korkoja?

Nyt suositaan velallisia säästäjien kustannuksella, ja tähän on syytä tottua. Tämän päivän ohjenuora vaikuttaa olevan, että lainaa kannattaa ottaa niin paljon kuin saa. Tässä kohtaa toki tarkoitetaan esimerkiksi edullista asuntolainaa, sillä marginaalit ovat olemattomat, kun taas asuntojen hinnat kohoavat ennätysvauhtia. Tästä seuraa, ja onkin jo seurannut, että kaikki haluavat alkaa asuntosijoittajiksi, ja siten hintojen nousu on taattu. Niin kauan kuin väkeäkin edelleen virtaa kasvukeskuksiin, niin kysyntäkin pitäisi olla kunnossa. Ei kyllä suoranaisesti vaikuta erityisen terveeltä, jos ihmiset vaan massiivisilla taloyhtiölainoilla ja velkavivuilla ilman isoja omia pääomia tai säästöjä, ostavat kaiken asuntomarkkinoilta minkä irti saavat, hinnasta välittämättä.

Rahalla kaikki hoituu?

Koronapandemia on hyvä syy jatkaa voimakkaita elvytystoimia ja selkeästi tuntuu, että neljäs aalto on jo täällä. Rahaa pistetään siis liikenteeseen, kun on alkuun päästy. Talous kasvanee lähiajat - ja ehkä kauemminkin - voimakkaasti. Lainarahaa on, mutta sen saaminen useimmiten edellyttää vakuuksia. Yrityslainassa ei ole tyypillisesti reaalivakuusvaatimuksia, vain henkilötakaus. Tätäkin rahaa on yrittäjille nyt ja tulevaisuudessa hyvin tarjolla ja kilpailu pitää hintatason kurissa, vaikka tietenkään ei nollakorkoisesta rahasta voi haaveilla. Vaihtoehtorahoittajille ei ole tarjolla ilmaista rahaa vaan sijoittajien, joille on maksettava rahasta kohtuullinen korvaus. Hyvät korkosijoitukset ovat yhä tiukemmassa, joten rahan saatavuus yrityslainoihin tullee jatkossakin olemaan kohtuullinen. Syksyä kohti ovat yrittäjien näkymätkin kohentumassa, eli rahaa on tarjolla hyviin hankkeisiin.