Siltaraha Oy:n Tilinpäätös vuodelle 2021

Kuluvaa vuotta on vielä tovi jäljellä, mutta alkaa olla jo hyvä aika tarkastella minkälainen vuosi on piakkoin päättymässä. Vuoteen lähdettiin vahvasti vielä koronapandemian kuristuksessa, vaikka vielä kesällä 2020 eläteltiin toiveita pandemian loppumisesta. Sittemmin ollaan huomattu, että kysymyksessä ei varmastikaan ole meni ja tuli - pandemia vaan pitkäkestoinen ja mutatoiva aaltoileva pandemia. Siinä määrin viheliäinen virus vaikuttaisi olevan kyseessä. Ihmiskunta saa varautua säännöllisiin rokotuksiin. Monessa maassa ollaan jo pitkällä kolmansissa rokoteannoksissa ja Suomi tulee pian perässä. Matkustamisessa rokotustodistusten vaatimus on jo muodostunut uudeksi normaaliksi ja sellaiseksi näillä näkymin jäämässä. Rokottamattomilla on kivinen tie sukkuloida uudessa uljaassa maailmassa, jossa ovet ja rajat aukeavat todisteilla riittävistä koronarokotteista. Lääketehtaille vallitseva tilanne varmasti sopii oikein hyvin, onhan eritoten pandemiaan tarkoitetut rokotteet niitä, joita valtiot mukisematta maksavat. Eli mikäpäs siinä. Jos rokotteista muodostuu vallitseva käytäntö kuten influenssapiikeistä, niin tulovirta on isoimmille toimijoille taattu tästä pitkälle tulevaisuuteen. Sellaiseen asemaanhan useimmat yritykset pyrkivät.

Vain muutos on pysyvää

Kuluva vuosi ja pandemian kanssa elämään opettelu on muuttanut ja tulee muuttamaan maailmaa voimakkaasti muutenkin. Nyt jo on selvää vaikka se, että toimistotyön luonne on muuttunut eikä palaa ennalleen. Etätöihin on totuttu eikä niistä haluta luopua. Keskipitkällä aikavälillä tämä tulee näkymään toimistokysynnässä ja ylimääräisten toimistojen muuttamisesta muuhun käyttöön, esimerkiksi asunnoiksi. Tämä kehitys alkoi jo ennen koronaa. Ruoan ja tavaroiden verkko-ostaminen ja kotiin kuljetukset ja noudot tulevat jatkossakin kasvamaan kivijalkatoimintojen hiipuessa. Matkailussa ei välttämättä ainakaan ihan nopeasti palata hyvin lyhyisiin pikalomiin jonnekin kaupunkikohteeseen, vaan ehkä mietitään enemmän turhien lentojen välttämistä. Kovin kotimaabuumi kuitenkin hellittänee ensi vuonna ja 2021 vuoden kesä jäänee ennätykselliseksi kotimaan matkailun saralla.

Inflaatio nurkan takana?

Talouden puolella koronan jälkeen massiivinen elvytys on nostanut talouden voimakkaaseen kasvuun, mutta samalla ovat kyllä kasvaneet inflaatio-odotuksetkin ja ihan konkreettisesti monien kulutustuotteidenkin hinnat ovat nousseet eikä vain omaisuuskohteiden hinnat. Jälkimmäiset jatkanevat nousuaan niin kauan kuin ennennäkemätön rahan pumppaus jatkuu. On vaikea nähdä miten omaisuuskohteiden hinnat ainakaan laajalla rintamalla voisivat alkaa pitkäkestoisen laskevien hintojen jakson. Kuoppia toki aina on odotettavissa, kuten muissakin taloudellisissa skenaarioissa. Se nouseeko korot, jää nähtäväksi. Vaikea toki kuitenkaan uskoa mitään erityisen voimakkaita nousuja, sillä julkinen talous ja kuluttajat sekä asuntovelkaiset on lainoitettu jo niin voimakkaasti, että useiden prosenttiyksiköiden korkojen nousu veisi toimijat käytännössä konkurssiin. Näin ollen tämä skenaario on käytännössä poissa pelistä. Jonkin verran toki korot voivat nousta, mutta realistisesti ei kovin paljoa. Sopivan nopea inflaatio sen sijaan sopisi julkiselle taloudelle enemmän kuin hyvin. Aktiviteetti piristyy, säästäjät häviävät ja velkojat saavat lyhennystä lainalleen ikään kuin puolihuolimattomasti. Tätähän tämä nykytalous on. Ei siinä juuri penninvenyttäjälle ole roolia kirjoitettu. Velkaraha pyörittää taloutta.

Tästäkin on selvitty, selvitään tulevastakin

Pienyritykset ovat pärjänneet koronakurimuksessa lopulta yllättävän hyvin. Pelättyä konkurssiaaltoa ei ole näköpiirissä. Monella alalla näkymät ovat hyvät. Jopa palvelusektorilla ja ravintoloilla on edessään valoisemmat ajat. Yleinen positiivinen taloustilanne vetää kaikkia toimijoita eteenpäin. Rahoitusmarkkinat toimivat. Rahaa on saatavilla hyvin pankeilta tietyin reunaehdoin ja myös jo vuosia hyvin toimineilta yritysrahoituksen markkinoilta. Siltarahalta saa tällä hetkellä hyvin joustavilla ehdoilla eripituisia ja -kokoisia yrityslainoja. Myös muita yritysrahoituksen muotoja ja yritysluottoja on tarjolla. Kuluttajapuolella tilapäinen korkokatto poistui ja tämä parantaa mahdollisuuksia ja luo tarjontaa jatkossa myös kuluttajarahoituksen puolella. Rahaa siis on tarjolla. Vuoden loppupuoli ja joulusesonki näyttävät hyviltä, eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö positiivinen vire kantaisi vuoden 2022 puolelle. Hyvää loppuvuotta ja joulun odotusta!