Hyvää uutta vuotta 2024

Inflaation, sodan ja korkeiden korkojen vuosi 2023 vaihtui, ja aika näyttää, mitä uusi vuosi 2024 tuo tullessaan. Joitain merkkejä ainakin on ilmassa, joiden perusteella voisi päätellä hieman parempien aikojen siintävän jo horisontissa. Vuoden loppua kohden ilmeisesti asuntokauppakin on osoittanut ennakkotietojen valossa jonkin verran piristymisen merkkejä. Kaiketi laskeneet asuntohinnat, laskussa olevat viitekorot ja asunnon ostamisen/vaihtamisen tarve ovat saaneet taas ihmisiä liikkeelle. Tämä on toki hyvin luonnollinen kehityskulku, toivottavasti suunta jatkuu alkuvuonna samankaltaisena.

Osakemarkkinat varsinkin Suomessa olivat lähes koko vuoden 2023 ajan pahasti alamaissa ja laskusuunnassa, mutta marraskuusta lähtien sielläkin on ollut suunta, osittain vahvastikin, ylöspäin. Sotarintamaltakaan ei hetkeen ole kuulunut mitään mullistavia uutisia, joten ainekset rauhallisemman ja optimistisemman ajanjakson alkamiselle ovat olemassa. Talvi sen sijaan tuntuu vaihteeksi olevan erittäin kylmä, ja se saattaa kyllä nostaa pörssisähkön hintaa tulevina viikkoina rajustikin.

Uusia tuulia vuoteen 2024

Kuten tiedettyä, kulunut vuosi on ollut raastava useille yrityksille ja yrittäjille. Konkurssien määrässä tehtiin valitettavasti ennätyksiä ja maksuvaikeuksia on kasaantunut. Tulevaisuus toivottavasti näyttäytyy taas positiivisempana, kun ihmisille jäänee enemmän rahaa käytettäväksi inflaation hellittäessä ja palkkojen noustessa. Kunhan vaan työttömyystilanne ei pahemmin heikkenisi, niin yritysten toimintaolosuhteet vaikuttaisivat muuttuvan huomattavasti aiempia vuosia parempaan suuntaan. Kevääseen liittyy toki monia mielenkiintoisia kehityskulkuja. Ensimmäisenä tietenkin pian koittavat presidentinvaalit. Vaikka asialla luonnollisesti on muuten yleistä kiinnostusta, niin talouden osalta lopputuloksella tuskin on suurtakaan merkitystä. Sen sijaan hallituksen ajamalla talouspolitiikalla pyritään talouden tasapainottamiseen ja velkaantumisen pysäyttämiseen, mutta toisessa vaakakupissa painaa mahdolliset kahnaukset ja lakkoaseen käyttö ay-liikkeen puolelta. Jännityksellä seurataan työmarkkinatilanteen kehittymistä kevään kuluessa.

Rahoitusta saatavilla pk-yrityksille

Yhtä kaikki, vuosi 2024 näyttää alkavan pääosin positiivisessa vireessä ja tämä on hyvä asia kaikille, ja etenkin yrittäjille ja yrityksille, joilla on ollut viimeiset 1-2 vuotta ja toki jopa aiemmin koronakeväästä lähtien, vaikeaa. Ravintolatoimintaa on kuritettu erityisesti. Ensin korona aiheutti rajoituksia, joka kaatoi jo monia ja vähintään aiheutti suuria haasteita. Viimeisen vuoden ajan sitten taas inflaatio ja kansalaisten vähentynyt ostovoima on iskenyt eritoten ravintolapalveluiden käyttöön. Toivottavasti uusi vuosi ja uudet ajat tuovat helpotusta toimialalle. Moni muukin on kärsinyt paljon heikosta talouden jaksosta. Nyt kuitenkin onneksi näyttää jo paremmalta. Yritysrahoitusta yrityslainojen ja -luottojen muodossa on kuitenkin koko ajan ollut onneksi saatavilla ja näin on jatkossakin. Hyvää uutta vuotta kaikille!