Joulu ja uusi vuosi lähestyvät

Takana alkaa pian olla taas yksi merkillinen vuosi. Näitä on nyt riittänyt sitten koronaviruksen ilmaantumisen Eurooppaan vuoden 2020 alussa. Siitä lähtien ollaankin sitten oltu aiempaan verrattuna enemmän tai vähemmän poikkeusoloissa. Vaikka koronasta ollaankin jo päästy, ainakin siis toistaiseksi siitä vakavammasta versiosta, niin Ukrainan sodan jäljiltä maailmanjärjestys on mullillaan. Syksyllä myös Israelissa ja lähi-idässä alkoivat mittavat sotatoimet. Suomessa on totuteltu Venäjän vaikuttamispyrkimyksiin, nyt kun siellä katsotaan ilmeisesti Naton jäsenyyden myötä uhan lisääntyneet. Hybridioperaatioita on ollut, ja itäraja piti laittaa kiinni. Erikoisuudet tuskin ovat tähän loppumassa, päinvastoin.

Kaikki tämä on vaikuttanut luonnollisesti myös talouspuolella. Ensin koronan myötä rahaa tuutattiin poikkeusoloissa markkinoille valtavat määrät nollakorolla. Sitten lopulta Ukrainan sodan myötä ja rahan määrän kasvettua kohtuuttomasti, alkoi myös raju inflaatio. Sen myötä korkeammat korot. Korkeammat korot tarkoittivat tietysti asuntohintojen laskua, kun asunnot tyypillisesti Suomessa ostetaan lainarahalla, joka nyt oli siis aiempaa paljon kalliimpaa. Talous on mennyt taantumaan ja Helsingin osakekurssit ovat laskeneet lähes koko vuoden marraskuun alkupuolelle saakka. Nyt on lopulta ollut positiivisempaa virettä.

Toivossa on hyvä elää

Joulua lähestytään nyt sitten kuitenkin varovaisen positiivisissa tunnelmissa. Ennen kaikkea inflaatio tuntuu nyt lopulta vähentyneen merkittävästi. Tästä pian seuraa myös korkojen laskua. Korkojen lasku taas tulee piristämään myös taloutta. Asuntohintojen alamäki katkennee ensi vuoden aikana. Samoin osakekurssien osalta suurin lasku on varmastikin toistaiseksi jo nähty. Mikäli siis maailmantilanteessa ei tapahtuisi hetkeen mitään isoja liikkeitä, niin voisi jopa odottaa positiivista talouskehitystä uudelle vuodelle 2024. Toisaalta, nyt on nähty, että koko maailma on tavallaan aika tulenarassa tilanteessa ja milloin vain voi tulla uusia negatiivisia yllätyksiä ja pahimmillaan sodan laajentumista. Jos näin kävisi, niin sitten ei taas olisi mitään tietoa mitä mahdollisesti tuleman pitää. Tällä hetkellä voi kuitenkin olla varovaisen optimistinen.

Korot laskevat

Korkojen lasku on taloudelle toivottava piristysruiske. Kuluttajille jää enemmän rahaa kulutukseen ja siten toivottavasti myös pienyrittäjien palveluiden käyttämiseen. Asuntohintojen laskun loppuminen auttaisi isoissa ongelmissa rypevää rakennusteollisuutta. Kaiken kaikkiaan piristyvän taloudellisen toimeliaisuuden merkkejä on ilmassa. Yritysrahoitus, yrityslainat ja -luotot toimivat kuten ennenkin tärkeinä välineinä siltarahoitukseen ja pieninvestointien rahoittamiseen. Tämä kanava on ollut auki kaikki nämä haastavat vuodet ja tulee jatkossakin olemaan. Yrittäjille toivon mukaan pahin alkaa olla jo takana ja vuosi 2024 tuo taas jo kasvua ja helpotuksen tunteita. Hyvää joulua ja loppuvuotta!