Kesää kohti

Toukokuu on hyvää vauhtia kääntymässä kesäkuuksi ja Suomen kesä voidaan pian julistaa alkaneeksi. Tällä kertaa kelien puolesta siirryttiin kuitenkin suoraan talvesta kesään kun toukokuun puolivälistä lähtien kelit ovat olleet huomattavan kesäiset. Yhtä kaikki, valo voittaa vihdoin pimeyden ja samaa toivotaan jo myös talouden puolella.

Merkkejä alkaa olla jo siitä, että taantuma vihdoin olisi jo selätetty ja uusi talouden kasvukausi olisi aluillaan. Asuntomarkkinat ovat sukeltaneet jo hyvän matkaa kolmatta vuotta, mutta silläkin sektorilla on näkyvissä orastavia merkkejä tilanteen paranemisesta. Kauppamäärät ovat kevään kuluessa kääntyneet jo nousuun. Euribor-korotkin ovat olleet jo lievässä laskusuunnassa ja Euroopan keskuspankin odotetaan kuumeisesti aloittavan korkojen laskemisen. Asuntojen hintojen käänteen odotetaan myös tapahtuvan kuluvan vuoden aikana, mikäli mitään isompia negatiivisia talousuutisia ei saada.

Ilma lämpiää, talous piristyy

Piristymistä on tapahtunut taloudessa yleisemminkin. Pienyrityksistä kuuluu jo optimistisempia signaaleja ja kuluttajaluottamuskaan ei ole enää merkittävästi laskenut. Ehkäpä käy niin, että pitkä kuuma kesä muuttaa lopullisesti talouden tunnelmat positiivisiksi. Euroopan jännittynyt geopoliittinen tilannekin alkaa olla jo muodostunut normaaliksi olotilaksi, eivätkä ihmiset jaksa olla enää huolissaan päivästä toiseen. Helsingin pörssi on kituutellut pitkän aikaa, samalla kun muualla maailmassa ollaan oltu voittopuolisesti nousuvireessä. Nyt viimein kuitenkin kevään aikana jonkinlaista elpymistä on tapahtunut myös Helsingissä vaikka osinkojakin maksettiin reilusti, niin kurssit ovat siitä huolimatta jopa hieman nousseet. Mikäli pörssikurssien nousujohteisuus pitää, niin se luonnollisesti ruokkii myös yleistä uskoa makrotalouden elpymiseen.

Lomakausi alkaa

Lomakausi on pian siis alkamaisillaan Suomessa ja mikäli ihmisten luottamus tulevaisuuteen on nousussa, niin se tulee varmasti näkymään myös lomien aikaisen kulutuksen kasvuna. Tällainen elpyminen heijastuisi varmasti myös sitten syksylle kun tilastoista saataisiin kesän lopulla lukea merkkejä vahvasta talouden kehityksestä.

Siltarahassa olemme ilolla seuranneet aktiviteetin viriämistä kevään kuluessa, yrityslainahakemuksia on tullut tasaiseen ja jopa lisääntyvään tahtiin. Lainanmyöntökapasiteettimme on pysynyt myös erinomaisena keskeytyksettä. Näin ennustamme tilanteen kehittyvän myös jatkossa. Yrittäjille on tänä päivänä tarjolla nopeita ja joustavia ratkaisuja niin tilapäisiin kuin pysyvämpiinkin rahoitustarpeisiin. Olemme ilolla mukana yrittäjien tulevaisuutta rahoittamassa. Hyvää, aurinkoista ja lämmintä kesää kaikille.