Markkinatilanne alkuvuonna 2019

Vuoden alkukuukaudet on saatu seurata vahvaa pörssien nousua. Kauas tuntuvat jääneen ajat, kun pelättiin romahdusta viime vuoden joulukuussa ja laman alkua. Arviot ovat yksimielisiä siitä, että talouskasvun huippu on saavutettu, mutta varsinaisesta lamasta ei taida tällä erää olla pelkoa. Jopa pankkisektori rahanpesun pyörteissä on pitänyt valtaosin kohtuullisesti pintansa, vaikka osin on laskua kirjattukin. Lentopuolella Boeingin vaikeudet näkyvät ja pitkittyessään tuntuvat varmasti myös joillain lentoyhtiöillä. Markkinasentimentti tuntuu nyt taas hakevan paikkaansa; pitkän positiivisen jakson jälkeen tuli alavireinen syksy ja loppuvuosi 2018, mutta nyt näyttää taas valoisammalta. Tämä tulee näkymään myös yrittäjälle siten, että rahoituksen saatavuus tulee todennäköisesti  lähiaikoina paranemaan ainakin pankkien ulkopuolisten toimijoiden taholta, ja rahoituksen hinnassa ei oletettavasti tule olemaan suurempaa nousupainetta. Pankkien suunnalta tulevan rahoituksen osalta tilannetta ei varmasti helpota kiristyvä sääntely ja viime aikaiset rahanpesukohut.

Joukkorahoitukselle markkinatilanne paranee

Pienille kasvuyhtiöille pörssien toipumisen alkaminen on positiivinen signaali ja jatkuessaan parantaisi viime vuosien kuuman joukkorahoitustoimialan toimintaedellytyksiä. Mikäli näin kävisi, niin on luultavaa, että joukkorahoituskanavan kautta aukeaisi yhä uusia mahdollisuuksia löytää sijoittajia, jotka ovat valmiita ostamaan kasvuyhtiöiden osakkeita tilanteessa, jossa pörssit ja ennen kaikkea pörssilistatut teknologiaosakkeet nousevat kovaa kyytiä. Joukkorahoitus oli edelleen hyvässä vedossa vuonna 2018 ja taas on näkyvissä viitteitä, että joukkorahoituksen kasvu jatkuu. Mikäli listautumismarkkina jatkaa hyvää virettään, niin se tulee heijastumaan myös joukkorahoituksen suosioon.

Yrittäjän vaihtoehdot 

Pörssimarkkinatilanteesta ja talouskehityksen epävarmuudesta riippumatta yrittäjä tarvitsee luonnollisesti edelleen rahoitusta kovaa kyytiä, ja siihen on kehittynyt paljon uutta vaihtoehtoista tarjontaa viime vuosien aikana. Kehitys varmasti pysyy suotuisana yrittäjälle, eli lisää tarjontaa on luvassa nyt ja jatkossa. Yrittäjän rahoitustarpeet ovat moninaiset ja vakuudet yleensä puutteelliset. Tähän apuna on Yrityslaina, vakuudeton 1-36kk mittainen kuukausittain lyhennettävä rahalaina tuhansista euroista aina 300.000 euroon asti. Rahoitusta voi käyttää mm. tilapäisiin kassavajeisiin, pienehköihin investointeihin ja esimerkiksi yllättäviin menoihin. Kassatarpeita syntyy itse kullekin yrittäjälle silloin tällöin, jos esimerkiksi liiketoiminta ei jonain hetkenä vedä, mutta veroja ja palkkoja pitää silti maksaa. Investointitarpeet voivat olla pienkoneistoa, tai muuta välttämätöntä laitteistoa yrittäjän liiketoiminnassa. Yritys saa yrityslainaa, mikäli se on ollut toiminnassa vähintään joitain vuosia, hoitanut raha-asiansa hyvin ja lainan takaajaksi osoitetaan luottokelpoinen henkilö (suuremmissa lainoissa kaksi). Yrityslainalle on vaihtoehtona myös mm. Laskurahoitus, jossa yrittäjä saa erääntymättömiä laskujansa vastaan rahoitusta. Mikäli laskutuksen kohde on hyvämaineinen ja luottokelpoinen yritys, on yrittäjän mahdollista saada kohtuuhinnalla rahat hyvin nopeasti käyttöönsä. Siltaraha tarjoaa myös kasvuyrittäjille Kasvulainaa, josta voi tulla vaihtoehto kasvuhakuisille yrityksille nykymuotoisen joukkorahoituksen vaikeuksien myötä. Kysy lisää Siltarahan vaihtoehdoista!