Pörssien muutos näkyy yrittäjille

Markkinatilanne muuttumassa myös yrittäjälle

Viime viikot on saatu seurata jo vuosia nousseiden pörssien alamäen alkua. Tällä viikolla alamäki näyttää voimistuneen entisestään, samalla kun Yhdysvaltojen korot ovat olleet selvässä nousuputkessa. Markkinasentimentti tuntuu nyt lopulta olevan selvässä muutosvaiheessa pitkän positiivisen jakson jälkeen.

Tämä tulee näkymään myös keskivertoyrittäjälle siten, että todennäköisesti rahoituksen saatavuus tulee lähiaikoina pankkien taholta kiristymään ja myös korkoihin tulee painetta. Mikäli asuntomarkkinatkin vielä pettäisivät, niin pankkien varovaisuus luultavasti lisääntyisi entisestään. Toki, nytkään ei pankeista juuri vakuudettomana lainaa saa, eli siinä mielessä ei suurta muutosta.

Joukkorahoitus paineessa

Pienille kasvuyhtiöille pörssien mahdollinen karhumarkkinan alkaminen on todellinen uhka ja toteutuessaan muuttaisi viime vuosien kuuman joukkorahoitustoimialan toimintaedellytyksiä. Mikäli näin kävisi, niin on luultavaa, että joukkorahoituskanava menisi jopa täysin tukkoon, sillä ei löytyisi enää sijoittajia jotka ovat valmiita ostamaan kasvuyhtiöiden osakkeita tilanteessa, jossa pörssit ja ennen kaikkea pörssilistatut teknologiaosakkeet laskevat kovaa kyytiä.

On jo näkyvissä viitteitä joukkorahoituksen toteutuksen hankaloitumisesta. Itsestään selvää on, että näin tulisi käymään, sillä analogia on varmasti rinnasteinen pörssien IPO markkinan tilanteeseen. Nyt on jo nähtävissä, että ryntäys “rahastamaan” on käynyt jo liian kuumaksi, samalla kun pörssi on lähtenyt laskusuuntaan. Tulemme näkemään muitakin antien peruutuksia kuin Restamaxin tytäryhtiön Smilen keskiviikkona ilmoitettu.

Yrittäjän vaihtoehdot pörssien muuttuessa

Pörssimarkkinatilanteesta ja talouskehityksen epävarmuudesta riippumatta yrittäjä tarvitsee luonnollisesti edelleen rahoitusta kovaa kyytiä ja siihen on kehittynyt paljon uutta vaihtoehtoista tarjontaa viime vuosien aikana. Kehitys oletettavasti pysyy suotuisana yrittäjälle, eli lisää tarjontaa syntynee. Yrittäjän rahoitustarpeet ovat moninaiset ja vakuudet yleensä puutteelliset.

Tähän apuna on Yrityslaina, vakuudeton 1-36kk kestoinen kuukausittain lyhennettävä rahalaina tuhansista euroista aina 200.000 euroon asti. Rahoitusta voi käyttää niin akuutteihin kassavajeisiin kuin pienehköihin investointeihin. Kassatarpeita syntyy, jos esimerkiksi liiketoiminta ei jossain kuussa vedäkään kovin hyvin, mutta veroja ja palkkoja pitää silti maksaa.

Investointitarpeet voivat olla pienkoneistoa tai muuta välttämätöntä laitteistoa yrittäjän liiketoiminnassa. Yrityslainaa saa mikäli yritys on jo toiminut joitain vuosia, hoitanut raha-asiansa hyvin ja lainan takaajaksi osoitetaan luottokelpoinen henkilö.

Yrityslainalle on vaihtoehtona myös mm. Laskurahoitus, jossa yrittäjä saa erääntymättömiä laskujansa vastaan rahoitusta. Mikäli laskutuksen kohde on hyvämaineinen ja luottokelpoinen yritys, on yrittäjän mahdollista saada kohtuuhinnalla rahat hyvin nopeasti käyttöönsä.

Siltaraha tarjoaa myös kasvuyrittäjille Kasvulainaa, josta voi tulla vaihtoehto kasvuhakuisille yrityksille nykymuotoisen joukkorahoituksen vaikeuksien myötä.

Tarkista laskuristamme, mikä on yrityksellesi sopivin vaihtoehto pörssien muutoksen keskellä!