Taantuma tulee, vai tuleeko?

Taantuma puhuttaa, etenkin kun Suomessa nousukausi ehti jatkua jo useamman vuoden. Pörssien nousua kesti vielä pidempään, ja lähestulkoon yhtäjaksoisesti melkein kymmenen vuotta. Loppuvuosi kuitenkin pilasi tunnelman ja kurssit rymistelivät alas, osin jopa hyvin rajusti. Alkuvuoden perusteella meneillään olevan vuoden ja tulevaisuuden kurssi- ja talouskehityksestä on vielä toki turhan aikaista lausua mitään kovin syvällä rintaäänellä. Kohtalaisen varmaa kuitenkin tuntuisi olevan epävarmuuden lisääntyminen.

Korot nousee raketinlailla, vai nouseeko?

Vielä puoli vuotta taaksepäin varoiteltiin taas asuntovelallisia pian raketin lailla nousevista koroista ja konsensus oli vahva talouskasvun jatkumisen suhteen. Nyt talousennusteita on päivitelty nopeastikin ja korkojen nousu on taas lykkääntynyt hamaan tulevaisuuteen. Yritykset ovat alkaneet antamaan taas vaihteeksi tulosvaroituksia ja kuluttajien sekä yrittäjien luottamuslukemat ovat paineessa, konkurssit ovat lisääntyneet. Taantuman merkit ovat ilmassa.

Rahan hinnalla paineet nousta - saatavuus voi vaikeutua

Huolimatta siitä, että Euribor- ja valtion velkakirjojen korot tuskin nouseva taas hetkeen, ei tätä voi yleistää yksityisen sektorin lainauskorkoihin. Talouden yskiessä taantuman uhatessa, riskirahan pelkokertoimen noustessa ja pörssikurssien laskiessa nimittäin tuppaavat luottoriskimarginaalit nousemaan. Näin on jo tapahtunut ja tällä on suora vaikutus hintaan ja saatavuuteen, jolla yritykset pystyvät lainaamaan rahaa. Mitä heikommat vakuudet lainatessa, sen vaikeampaa ja kalliimpaa. Yrittäjien onneksi kuitenkin rahoitusalalla on tarjonta ja toimijoiden määrä ollut hyvässä kasvussa viime vuosina ja siten voisi odottaa, että yrittäjien suuntaan suurta hinta-ja saatavuuspainetta ei välttämättä ole tiedossa ainakin mikäli rahoituksen tarjoajille jatkossakin riittää tehokkaita rahanlähteitä. Näin voisi olettaa.

Taantuma ei kuitenkaan ole vielä iskenyt - kevät näyttää merkit

Toivon mukaan meneillään oleva epävarmuuden ja talouden heikentymisen jakso jää mahdollisimman lyhyeksi eikä taantuma pääsisi täysin iskemään. Ainakaan ei ole mitään erityisiä syitä olettaa edessä siintävän pitkän taantuman tai peräti laman. Todennäköisesti talouskasvu voi kiihtyä jo hyvin piankin, sen kevät näyttää.