Uusi vuosi 2021 – uudet aallot

Koronavuodesta 2020 on siirrytty koronavuoteen 2021. Jos joku luuli, että virus on nyt selätetty ja elämä palaa ennalleen, niin luultavasti erehtyi ja pahasti. Virusmuunnos on tosiasia. Monessa maassa ja paikkakunnalla tartuntatapaukset ovat taas jo niin voimakkaassa nousussa, että kolmas aalto voidaan julistaa tosiasiaksi.

Tässä vaiheessa tilanne on jo se, että viruksen leviämistä dominoivat erilaiset mutaatiot ja muunnokset, kuten Englannin, Etelä-Afrikan ja Saksan versiot. Tyypillistä näille on ollut se, että ne ovat alkuperäistä ärhäkämpiä leviämään. Lääkeyhtiöt toistelevat kilvan, että rokotteet tehoavat hyvin myös mutaatioihin. Mitään varmuutta asiasta ei tietenkään voi olla, mutta on toki selvää, että parempi väittää näin kuin levitellä käsiä. Suomi selvinnee tulevaisuuden virusaalloistakin paremmin kuin muu maailma. Olemme sopivan eristyksissä ja eristyviä myös kansanluonteeltamme. Siten olemme paremmin suojassa, niin alkuperäiseltä koronavirukselta, kuin tulevilta aalloilta ja muunnoksiltakin.

Virus mutatoituu - eri toimialojen on tehtävä samoin

Mitä uusi virusmuunnos tai uudet virusmuunnokset sitten tarkoittavat talouden kannalta? Ainakin nyt on pian vuosi eletty koronan kanssa, ja siten kokemusta on kertynyt. Arvata saattaa, että palvelualoilla, etenkin ravitsemus- ja majoitusaloilla, vaikeat ajat tulevat jatkumaan rajoitusten rajoittaessa liiketoimintaa ja ihmisten omaehtoisen sosiaalisen karttamisen myötä muutenkin. Erilaiset kuljetuspalvelut sen sijaan jatkanevat kovassa nosteessa. Mikäli ravintolatoiminta kykenee adaptoitumaan, niin selviämismahdollisuudet ovat kuitenkin kohtuulliset. Majoituspuolella on haastavaa ulkomaisten turistien puuttuessa vielä varmaan melko pitkään. Kesämökit ym. vuokramökit suomalaisille näyttäisivät käyvän kaupaksi kuumemmin kuin koskaan ennen. Asunto- ja tonttikauppa muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa vaikuttaisi piristyneen ihan uusiin lukemiin, ja pitkästä aikaa pääkaupunkiseutu on joutunut muuttotappion kouriin. Mikäli virusaallot jatkavat tuloaan, niin maaseudun veto voimistuu ja ihmiset etätyöskentelevät yhä innokkaammin. Kaupunkien keskustojen vetovoima vastaavasti hiipuu.

Vuonna 2021 virusaallosta konkussiaaltoon?

Väliaikaisen konkurssilain muutoksen poistuessa tammikuun lopussa on ennustettu voimakasta konkurssien lisääntymistä. Nyt kuitenkin ennusmerkkejä on ilmassa, että luulo on ennen aikainen, eivätkä konkurssit välttämättä lisäännykään. Etenkään jos suunnitelmat konkurssilain osalta jatkuvat. Tämä olisi toki erinomainen asia, ja tukisi talouden kasvua ja luottamusta tulevaisuuteen. Siltaraha on huomannut omassa asiakaskunnassaan luottokysynnän selvää piristymistä vuoden loppua kohden, ja tahdin odotamme jatkuvan hyvänä. Luottamus talouteen ja kasvuun vaikuttaisi olevan hyvällä tasolla myös pk-sektorilla, ja Suomen erinomainen koronatilanne verrattuna moneen muuhun maahan ja naapurimaihin antaa uskoa tulevaisuuteen. Yrityslainat tukevat pienyritysten rahoitustarpeita nyt ja tulevaisuudessa, ja haluamme olla mukana yhä useamman yritysasiakkaan tulevaisuuden toivon rakentajana näinä haastavina aikoina. Olemme rahoittaneet, ja tulemme rahoittamaan hyvin monipuolisesti runsaslukuista yritysten ja yrittäjien joukkoa hyvin moninaisilta liiketoiminnan aloilta nyt ja tulevaisuudessa. Tervetuloa vuosi 2021.