Yrittäjä ja kesäkuu

Taas on se aika vuodesta, kun valmistaudutaan monen mielestä parhaan vuodenajan vastaanottoon. Ollaan siis kesän kynnyksellä. Kesä on toki suomalaisittain varsinkin mieluisaa aikaa. Valoa riittää varmasti, lämpöäkin yleensä ja toivottavasti. Näillä eväin suomalaiset saavat ladattua itseensä riittävästi energiaa ja tarmoa kestääkseen pimeän ja kylmän vuodenajan. Suomen kesä on lyhyt, jotkut vitsailevat jopa, että vähäluminen. Sitäkin se tyypillisesti on, vaikkakin paikallisia räntäkuuroja joskus esiintyy. Suomalaisten kesälomat ajoittuvat pääsääntöisesti juhannuksen ja elokuun ensimmäisen viikon väliin. Heinäkuussa suunnilleen kaikki kynnelle kykenevät ovat niin sanotusti kesälaitumilla. Toimistot kumisevat tyhjyyttään ja kaikki lomanviettokohteet pursuavat ihmisiä.

Kesän haasteet

Kesä voi olla yrittäjälle joko antoisaa tai hyvin hiljaista aikaa. Mikäli toimii alalla, joka riippuu kesäkaudesta, niin silloin toki kesäkuukaudet ovat kriittisiä ja usein säätilalla on merkitystä siihen, miten liiketoiminta kannattaa. Sitten on toki suuri osa yrittäjistä, joiden asiakkaat ovat lomilla, jolloin käytännössä yrittäjä itsekin on lomalla – halusi tai ei. Ainahan sitä voi tehdä valmisteluita tulevaa työkautta varten, mutta mikäli asiakkaat ovat kuten suomalaiset yleensä heinäkuussa, niin he haluavat viettää loman lomana, useimmiten perheidensä parissa.

Yrittäjän dilemma

Näissä kahdessa edellä mainitussa sknaariossa yrittäjän kesä on selväpiirteinen. Joko kesä on täyttä työn aikaa tai sitten käytännössä totaalista lomaa. Valtaosa yrityksistä asettuu kuitenkin jonnekin näiden ääripäiden väliin. Toisin sanoen, kesälläkin pitää tehdä ja palvella, mutta mahdollisesti rajatummin. Palvelua täytyy kuitenkin pitää auki ja usein normaalin päiväjärjestyksen mukaisesti, vaikka töitä olisi vähemmänkin. Tämä tietysti asettaa omat haasteensa yritystoiminnan järjestämiseen. Yrittäjä haluaisi varmaan itsekin lomailla, mutta tämä taas tarkoittaisi, että joku pitäisi loman ajaksi saada ”tuuraamaan”. Tähän kysymykseen vastauksen tarjoaa kesätyöntekijöiden käyttö. Asiassa on kuitenkin parikin ongelmaa. Ensinnäkin, harvapa työntekijä on saatavissa esimerkiksi vain yhdeksi kuukaudeksi parhaaseen aikaan. Toiseksi, mikäli yrityksen palvelu on vähänkin erikoistunutta, niin kesätyöntekijän kouluttaminen tehtävään voi muodostua haasteeksi, jopa mahdottomaksi. Kolmanneksi, työntekijän palkkaamisen pitäisi kuitenkin mielellään myös tuottaa sen verran, ettei kesä menisi tappion puolelle. Kuten huomataan, ongelmia siis riittää ulkopuolisen työvoiman käytönkin kohdalla.

Siltarahan Yrityslainaa tarjotaan läpi koko kesän

Yrittäjiä on siis hyvin monenlaisia ja tapauksesta riippuen kesä ja lomailu voi olla jopa täysin ongelmatonta ja antoisaa aikaa vapaana paineista. Joillekin kesä on ainainen ongelma. Miten hoitaa liiketoimintaa ja kuitenkin koittaa myös itse pitää vapaata. Kaikille se ei ole ollenkaan mahdollista. Toivotamme joka tapauksessa kaikille Suomen yrittäjille, jotka tätä maan elinvoimaa ja tulevaisuuden uskoa ylläpidätte, oikein antoisaa ja aurinkoista kesäkautta. Ainakin omasta puolestamme voimme luvata, että yrityslainakanava pysyy avoinna koko kesän mahdollisia rahan tarpeitanne varten.