Oi aikoja oi tapoja

Tasapaino loistaa poissaolollaan

Mitä pidemmälle kesä ehtii, sen erikoisemmalta näyttää suomalainen touhu. Lehdet rummuttelevat joidenkin ministerien ja kansanedustajien menneitä kirjoitteluita ja näitä vatvotaan viikkotolkulla tavoitteena kaataa vaivoin kokoon saatu hallitus. Ei hyvältä näytä kun syksyä kohti mennään. Talouden tasapainottamiseen liittyvät asiat on siirretty kokonaan sivuun, ja sen sijaan keskitytään vain vanhojen rasististen ilmaisujen epäsopivuuteen, anteeksiantojen aitouksiin ja aletaan käymään jälkivaaleja mediassa ja somessa samaan tapaan kun aikoinaan Trumpin presidentiksi valinnan jälkeen. Tasapaino nykyisten tekemisten ja vanhojen välillä uutisoinnissa puuttuu kokonaan. Erikoiseksi on mennyt maailman meno.

Aika entinen ei palaa

Syksyn tullen olisi kuitenkin oleellista alkaa toteuttamaan hallitusohjelmaa ja tasapainottaa taloutta. Nollakorkojen aikana tapahtunut holtiton velanotto on nyt osoittautumassa paljon luultua kalliimmaksi korkojen nousun myötä. Lähipiirissä ei ole pikaista paluuta “ilmaiseen rahaan”. Eikä toisaalta kuuluisi ollakaan. Lähtökohtaisesti rahan ei kuuluisi ilmaista ollakaan. Siitä koituu seurausvaikutuksia kuten nyt on nähty. Rahaa on virrannut kiinteistöjen yliarvostuksiin, pörssikursseihin ja nyt viimein lopulta kulutushintojenkin inflaatio on ollut koholla jo pidemmän aikaa. Keskuspankit edelleen taistelevat nousevia hintoja vastaan ja meno tulee jatkumaan ainakin toistaiseksi, ainakin siihen asti kunnes hintatason kohoaminen maltillistuu.Kuluttajalle hintatason nousu aiheuttaa ostovoiman heikentymistä mikäli palkkataso ei nouse vastaavasti. Useimpien kohdalla näin ei ole. Siten rahaa jää käytettäväksi paljon vähemmän ei välttämättömään kulutukseen, joihin esim. Matkustus ja ravintolat lukeutuvat. Samoin ei tarpeelliset tai välttämättömät materiaaliset kulutuskohteet ovat karsintalistojen kärjessä.

Kuplat puhkeavat

Kaikki kuplat puhkeavat aikanaan tavataan sanoa. Nyt on seurattu nollakorkokuplan puhkeamisen vaikutuksia jo parisen vuotta. Toistaiseksi seuraukset ovat olleet yllättävänkin maltilliset. Ilman samanaikaista Ukrainan sotaa, kuplan puhkeamisen vaikutukset olisivat mahdolllisesti olleet jopa yllättävän vaatimattomat. Toki lisää voi olla luvassa. Esimerkiksi kiinteistöjen pakkomyyntejä, sillä piensijoittajillekin menneinä vuosina aktiivisesti markkinoitu asuntosijoittajaksi ryhtyminen on nyt osoittautumassa hyvin kalliiksi harrastukseksi kiinteistön huoltohintojen ja korkojen nousun myötä. Vuokria ei ole mitään mahdollisuuksia korottaa samassa tahdissa. Kiinteistöhinnat ovat nyt tippuneet reippaasti vuodessa ja odotettavissa voi hyvinkin olla lisää laskua. Jopa suuret kiinteistösijoitusyhtiöt voivat olla tulevaisuudessa haasteiden edessä.

Sitkeä yrittäjä saa rahoitusta

Pienyritykset ovat toimivan yhteiskunnan rattaita pyörittävä voima ja sielu. Helppoa ei ole pienyrittäjilläkään. Konkurssien määrät ovat olleet nousussa. Toisaalta suomalainen yrittäjä on kyllä sitkeä ja työteliäs ja tulevaisuuteen uskova. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta Siltarahalla on edelleen halua ja kykyä rahoittaa yrittäjiä kuten jo monena aikaisempana vuonna. Yhdessä luomme valoisampaa tulevaisuutta.